Σοκ προκαλεί η είδηση για τις… ορέξεις ενός τραυματιοφορέα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ο οποίος φέρεται να θώπευε ένα 6χρονο και ένα 8χρονο κοριτσάκι στα γεννητικά τους όργανα κατά τη διάρκεια συνεδρίας καθετηριασμών στο αιμοδυναμικό τμήμα του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παράλληλα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι -όπως μεταδίδει ο ιστότοπος piperata.gr-, ενώ το προσωπικό και οι υπηρεσίες του ιδρύματος προέβησαν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, εντούτοις η διοίκηση καταλόγισε ανάρμοστη συμπεριφορά (!) στον τραυματιοφορέα με αποτέλεσμα να καταστούν αδύνατες η ενημέρωση της Εισαγγελίας, αλλά και η κλήση σε ιατροδικαστή ώστε να εξετάσει τα ανήλικα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχει γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση στο νοσοκομείο και, όπως αναφέρει το πόρισμα, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά από τον εργαζόμενο στο νοσοκομείο Παίδων. Μάλιστα, ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή από την περασμένη Πέμπτη, ενώ σήμερα εξετάζεται το θέμα από το πειθαρχικό συμβούλιο.

Τα περιστατικά

Η πρώτη μάρτυς, ειδικευόμενη γιατρός, στη διάρκεια της συνεδρίας (29/1/2021) κατά την οποία είχε αναλάβει την αναισθησιολογική φροντίδα του 6χρονου κοριτσιού παρατήρησε τα ακόλουθα μαζί με τη γιατρό επιμελήτριά της: «Ενώ το παιδί ήταν υπό γενική αναισθησία και ακάλυπτο και η ίδια βρισκόταν σκυφτή σε θέση δεξιόθεν πλαγίως της ασθενούς, όταν όρθωσε το σώμα της, είδε τον τραυματιοφορέα να αποσύρει γρήγορα το χέρι του από το αιδοίο του παιδιού… Κατόπιν, της δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η απότομη απόσυρση του χεριού του τραυματιοφορέα από το αιδοίο του παιδιού οφείλεται στο γεγονός ότι το μάτι της είχε πέσει πάνω στο χέρι του. Αυτές, λοιπόν, οι σκέψεις την οδήγησαν να παρατηρεί τις κινήσεις των χεριών του και να εποπτεύει το παιδί μέχρι το τέλος της επέμβασης».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο δε για το περιστατικό με το δεύτερο κοριτσάκι, ηλικίας 8 ετών, την ώρα που η ειδικευόμενη και η επιμελήτριά της στέκονταν αντιστοίχως σε κεφαλιαία και πλάγια δεξιά θέση έμπροσθεν της ανήλικης, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι: «Κατά τη φάση της εισαγωγής της αναισθησίας και ενώ ο τραυματιοφορέας με το δεξί του χέρι είχε σταθεροποιήσει το παιδί για την αποφυγή αντιδραστικών κινήσεων, με το αριστερό του χέρι, που ήτο πιο κάτω από την ειδική ποδιά του παιδιού, η οποία ήταν τραβηγμένη μέχρι την υποομφάλια, υπερηβική χώρα της ασθενούς, είδε (σ.σ. η γιατρός) να κάνει κινήσεις προώθησης επαναφοράς που διήρκεσαν ελάχιστα και οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά από λίγο».

Το αίμα

Μετά τη διασωλήνωση «η νοσηλεύτρια αφαίρεσε την ποδιά και το εσώρουχο του παιδιού και ανήγγειλε την παρουσία αίματος στο σημείο που αντιστοιχεί στο αιδοίο της μικρής». Ακολούθως, η πρώτη μάρτυς (σ.σ. η ειδικευόμενη γιατρός) «ούσα υποψιασμένη από τις κινήσεις (σ.σ. του τραυματιοφορέα) που προηγήθηκαν, έριξε εσκεμμένα το βλέμμα της στα χέρια του, που φορούσε γάντια, και είδε στον δείκτη του αριστερού χεριού του έκκριμα ανοιχτού κόκκινου χρώματος, εφάμιλλο με αυτό της κηλίδας του εσωρούχου».

Επί τόπου

Η δεύτερη μάρτυρας, η επιμελήτρια γιατρός, μαζί με την έμπειρη νοσηλεύτρια του τμήματος, αμέσως μόλις ενημερώθηκαν από την ειδικευόμενη για τα καθέκαστα, ενήργησαν ώστε να τον «συλλάβουν» επί το έργον. «Υποψιασμένη πλέον και η ίδια αποφάσισε να παρακολουθήσει τις κινήσεις του κι άλλαξε θέση, πηγαίνοντας πάνω από το κεφάλι του παιδιού. Ο τραυματιοφορέας είχε πάρει θέση εκ νέου δίπλα στο παιδί, έχοντας όμως τα χέρια κάτω από την κουβέρτα, με το δεξί του χέρι στο ύψος του αριστερού ώμου και το αριστερό του στο ύψος του εφηβαίου».

Τότε η επιμελήτρια «νιώθοντας ταραχή και με σκοπό να διαπιστώσει την πραγματική θέση του αριστερού του χεριού, σήκωσε απότομα την κουβέρτα, οπότε είδε το χέρι του στην αιδοιομηρική πτυχή με τον δείκτη στη μεσότητα των έξω γεννητικών οργάνων ως μη όφειλε και παρατήρησε επιπλέον ότι στον δείκτη του αριστερού του χεριού το γάντι ήταν χρωματισμένο ελαφρά με οροαιματηρό έκκριμα»!

Τις μαρτυρίες αυτές επιβεβαίωσαν και οι διευθύνοντες των κλινικών, ενώ ο τραυματιοφορέας και παλαιός εργαζόμενος του νοσοκομείου στην ανωμοτί κατάθεσή του δήλωσε ότι «δεν έχει κατανοήσει επαρκώς το περιεχόμενο, τη σημασία και τη βαρύτητα των πράξεών του». Παρ΄ ότι δε είχε επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά και στο παρελθόν, εντούτοις αποφάσισαν να τον… «χαϊδέψουν» και κατ’ ουσίαν να συγκαλύψουν την υπόθεση, καθώς δεν απευθύνθηκαν στις εισαγγελικές αρχές και κατ’ επέκταση σε ιατροδικαστή.

Με πληροφορίες από piperata.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης