Αρχαίο άγαλμα του 5ου Π.Χ. αιώνα, εξαιρετικής τέχνης και σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας, παραδόθηκε σήμερα (Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021), από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μνημείο παρέδωσε, σε ειδική εκδήλωση, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης στη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Βασιλική Παπαγεωργίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Διοικητής δήλωσε:

«Σήμερα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής παραδίδει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια αρχαιότητα, εξαιρετικής τέχνης και σπουδαίας αξίας, που εντοπίστηκε στο πλαίσιο οργανωμένης και πολύμηνης αστυνομικής επιχείρησης.

Όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί από την Υπηρεσία σας, πρόκειται για ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, ύψους τριάντα επτά (37) περίπου εκατοστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εντοπισμός του αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της ουσιώδους, διαχρονικής και άριστης συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Σας παραδίδω λοιπόν αυτό το εξαιρετικό μνημείο και σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειες των αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, θα είναι καθημερινές και συνεχίζονται, πάντα με την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη της Υπηρεσίας σας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.»

Ακολούθως, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, δήλωσε:

«Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών που έχουμε στενή συνεργασία με τις Υπηρεσίες σας για την πρόληψη και την πάταξη της παράνομης διακίνησης, θέλουμε να σας συγχαρούμε και να σας ευχαριστήσουμε.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, όλα αυτά τα χρόνια που συνεργαζόμαστε στενά, πόσο δύσκολος και πόσο πολυεπίπεδος είναι αυτός ο αγώνας, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι η συνεργασία είναι το κλειδί για κάθε επιτυχία.

Η σημερινή παράδοση έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο επιτυχιών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Υπηρεσίας σας και πιστεύουμε ότι δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε έναν που προσπαθεί ακόμα και σήμερα να καπηλευτεί την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Τα είπατε όλα για το γλυπτό δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι θα επιληφθεί η αρμόδια τριμελής κεντρική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα συσταθεί με βάσει τις διατάξεις του ν. 3028 για να εκτιμήσει περαιτέρω το αντικείμενο, την αξία του, τον συσχετισμό του με κάποιο γνωστό μνημείο.

Να ευχαριστήσω και πάλι, να ευχηθώ δύναμη και να ευχηθώ και σε άλλα στο μέλλον.

Ευχαριστώ πάρα πολύ .»

Στη συνέχεια, ο Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών κ. Δημήτριος Σούρλας περιέγραψε λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά στοιχεία του αρχαίου αγάλματος.

Σημειώνεται ότι, για την υπόθεση συνελήφθη προχθές (Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021) σε περιοχή της Κορινθίας, άνδρας, ο οποίος κατείχε το αρχαίο κινητό μνημείο και αναζητούσε υποψήφιους αγοραστές, με σκοπό να το πουλήσει έναντι του χρηματικού ποσού των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας, έδωσε ραντεβού με αστυνομικούς που παρίσταναν τους αγοραστές σε χωράφι όπου και πήγε χωρίς το άγαλμα. Όταν πείστηκε τους πήγε στην παραλία όπου το είχε κρύψει σε βράχια.

Σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με τη διακίνηση και τους τελικούς αποδέκτες της κατασχεθείσας αρχαιότητας, συνεχίζεται.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης