Άρτα: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση ομηρίας 14 Πακιστανών για λύτρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, 10:30
Άρτα: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση ομηρίας 14 Πακιστανών για λύτρα

Εξαρθρώθηκε το κύκλωμα που κρατούσε «φυλακισμένους» τους 14 Πακιστανούς με αντάλλαγμα λύτρα στην περιοχή της Άρτας, μετά τη σύλληψη επτά ομοεθνών τους και ενός 66χρονου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου όπου τους κρατούσαν παράνομα.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της αστυνομίας έγινε χθες στις εγκαταστάσεις ενός παλιού πτηνοτροφείου και στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας. Η καταγγελία σχετικά με την ομηρία των Πακιστανών, αλλά και πληροφορίες σχετικά με δραστηριοποίηση κυκλώματος διακίνησης και παράνομης κατακράτησης αλλοδαπών στην περιοχή, έφτασαν στην Αστυνομία Άρτας από τα Τμήματα Ασφάλειας Λιβαδειάς και Θηβών. 

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, με τη συνδρομή ανδρών της Ε.Κ.Α.Μ. Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Πρέβεζας, εντόπισαν και απελευθέρωσαν συνολικά 14 αλλοδαπούς, οι οποίοι κρατούνταν παρά τη θέλησή τους με την άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, μέχρι να καταβληθούν στους δράστες χρηματικά ποσά για την απελευθέρωσή τους.

Ακολούθησε η σύλληψη επτά ατόμων που εμπλέκονται σε υπόθεση παράνομης κατακράτησης αλλοδαπών.

Πρόκειται για Πακιστανούς (ηλικίας από 21 έως 46 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, αρπαγή, παράνομη μεταφορά και προώθηση αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας, παράνομη οπλοκατοχή και πρόκληση σωματικών βλαβών. 

Επίσης, συνελήφθη και ένας 66χρονος, ιδιοκτήτης της εγκατάστασης όπου κρατούνταν οι αλλοδαποί, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για συνέργεια στην παραπάνω υπόθεση.

Στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι οι αλλοδαποί κατέβαλαν χρηματικά ποσά σε μέλη του κυκλώματος για την παράνομη μεταφορά τους από το Πακιστάν στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια κρατούνταν με τη χρήση βίας, προκειμένου συγγενικά τους πρόσωπα να τους αποστείλουν επιπλέον χρήματα, τα οποία κυμαίνονταν από 1.500 έως 10.000 ευρώ και θα παρέδιδαν στο κύκλωμα για την απελευθέρωσή τους.

Έπειτα από ιατροδικαστική εξέταση φαίνεται πως οι παθόντες, κατά την κράτησή τους, υπέστησαν βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες από τα μέλη του κυκλώματος. Παράλληλα, οι δράστες τούς είχαν αφαιρέσει με τη βία χρήματα, τιμαλφή και κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους.

Στις εγκαταστάσεις της παλιάς επιχείρησης και στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι μάρκας zoraki, γεμιστήρας με 10 φυσίγγια των 9 mm, μαχαίρι και σουγιάς, κοσμήματα, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οι δράστες χρησιμοποιούσαν για την απομάκρυνση των θυμάτων από την εγκατάσταση κατά την απελευθέρωσή τους, το χρηματικό ποσό των 1009,4 ευρώ, 30 ρούπια Πακιστάν, 100 λίρες Τουρκίας και 1 ριάλ Σαουδικής Αραβίας, πλήθος κινητών τηλεφώνων και διάφορα έγγραφα.

Στις οικίες των φερόμενων αρχηγικών μελών του κυκλώματος στην Ανέζα Άρτας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Άρτας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους, τον ακριβή προσδιορισμό των παθόντων και τον εντοπισμό εμπλεκομένων στην υπόθεση συνεργών τους.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, 10:33