Επανήλθε και όπως φαίνεται και αυτή τη φορά θα μείνει ο θεσμός της διαμεσολάβησης ο οποίος πέρασε το πρώτο και βασικό «τεστ» συνταγματικότητας από τον Άρειο Πάγο.

Ομόφωνα η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε συνταγματικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική  διαμεσολάβηση σε  μεγάλο μέρος των αστικών  και εμπορικών υποθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από σχετικό ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης  Κωνσταντίνου Τσιάρα, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και να γνωμοδοτήσει επί της συνταγματικότητας ή μη του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ακολουθώντας την άποψη και του εισηγητή Χρήστο Τζανερρίκου, τα  43 μέλη  της Ολομέλειας ομόφωνα γνωμοδότησαν πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του συντάγματος και μόνο ένα μέλος έκανε  κάποιες παρατηρήσεις σε συγκεκριμένα άρθρα  οι οποίες όμως δεν αφορούσαν το ζήτημα της συνταγματικότητας.

Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά πλειοψηφία, με την υπ΄ αριθμόν  34/2018 απόφασή της, είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου  4512/2018 ως προς την   υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, εστιάζοντας τις αντιρρήσεις της κυρίως στο υψηλό  κόστος και την απειλή εξόδων και ποινών στην περίπτωση μη προσέλευσης του διαδίκου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης