Τέλος στην παραφιλολογία για το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis λόγω της μη εμφάνισής τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής δίνουν κατηγορηματικά εισαγγελικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το ένταλμα βίαιης προσαγωγής τους ήταν νόμιμο, εντούτοις η μη εμφάνισή τους δεν σηματοδοτεί και την άρση της προστασίας τους. Επιπλέον οι εισαγγελικές πηγές επισημαίνουν κατηγορηματικά ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τη στάση τους αυτή με την πιθανή άσκηση ποινικών διώξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναζήτηση του «Μάξιμου Σαράφη» από τους αρμόδιους αστυνομικούς του τμήματος προστασίας μαρτύρων δεν απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη ή την εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία εξάλλου ουδεμία σχέση είχε με τη διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ουδέποτε της ζητήθηκε το πράσινο φως για την αναζήτηση του «Μάξιμου Σαράφη». Η κ. Τουλουπάκη είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει εάν υπάρχει λόγος να αρθεί το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, μία απόφαση που θα πρέπει να επικυρωθεί και από τον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις βολές που έχουν δεχθεί ειδικά το τελευταίο διάστημα οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ουδέποτε αμφισβητήθηκαν από κύκλους του Αρείου Πάγου, καθώς τρεις εποπτεύοντες εισαγγελείς δεν άλλαξαν τον χαρακτηρισμό τους. Ανάμεσά τους και ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιωαν. Αγγελής, ο οποίος ως εποπτεύων των εισαγγελέων διαφθοράς, δεν αμφισβήτησε ποτέ το καθεστώς που διέπει τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες.

Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας κατέθεσαν αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα.

Στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους  τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής  που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή. Το ίδιο ισχύει και για τη μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας δήλωσε:

«Ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους . Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα και καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος, είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας».
Μάλιστα ο κ. Λάππας, θίγοντας τη σοβαρότητα της υπόθεσης, αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης