«Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ακόμα στο ελληνικό πρόγραμμα. Αναταράξεις ενόψει». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου από τον Tim Worstall που δημοσιεύεται στο περιοδικό Forbes. Ο Βρετανός αρθρογράφος εκφράζει την άποψη πως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αφεθεί να χρεοκοπήσει.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει αμετακίνητο και αρνείται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης που προσφέρεται στην Ελλάδα από πολλούς ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η λογική του είναι απλή: Η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρηματικό ποσό που απαιτείται και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε (να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα)» γράφει ο Worstall, σημειώνοντας πως «όλοι οι άλλοι φωνάζουν πως πρέπει (να συμμετάσχει) και πως τολμάτε να μιλάτε για πραγματικότητα εδώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο λόγος για όλη αυτή την αναταραχή είναι απλά πως η αρχική συμφωνία για την Ελλάδα ήταν τόσο κακή. Είναι σχεδόν σίγουρα αλήθεια πως η Ελλάδα θα έπρεπε απλά να έχει χρεοκοπήσει, να έχει φύγει από το ευρώ και να είχε ένα κανονικό πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ. Αντιθέτως, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η ευρωζώνη επέμεινε ότι το ευρώ πρέπει να προστατευτεί και να δανείσει επίσημα χρήματα στο σύστημα, τα οποία εξαφανίστηκαν ξανά για να πληρωθούν οι δανειστές του ιδιωτικού τομέα.

Αυτός ήταν απλά ο λάθος τρόπος να κάνεις κάτι τέτοιο. Το αποτέλεσμα είναι πως τώρα, είναι οι διάφορες ευρωπαϊκές κυβέρνησεις και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι, που τους οφείλεται το ελληνικό χρέος. Και κανένας πολιτικός δεν θέλει να μειώσει το ύψος αυτού του χρέους, έστω κι αν δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί θα πρέπει μετά να πάει στους ψηφοφόρους του και να τους πει “ουπς, έχασα τα λεφτά σας”. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν αυτές οι διαφωνίες. Το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, οπότε πρέπει να μειωθεί. Όλοι οι άλλοι λένε ότι πρέπει να αποπληρωθεί, γιατί πολιτικές καριέρες εξαρτώνται από αυτό.

Είναι σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει. Συγκεκριμένες κυβερνήσεις κρατών μελών της ευρωζώνης (η Φινλανδία έρχεται στο μυαλό) θα συμμετάσχουν μόνο αν το κάνει και το Ταμείο. Θεωρούν ότι το ΔΝΤ επηρεάζεται λιγότερο από τα παιχνίδια πολιτικής απ’ ό,τι οι άλλοι παίκτες. Και γι’ αυτό είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν μόνο αν η συμφωνία είναι, τουλάχιστον, εν μέρη, οικονομικά λογική. Αλλά το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως η υπάρχουσα συμφωνία είναι», αναφέρει ο Βρετανός αρθρογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και καταλήγει το κείμενό του: «Το ΔΝΤ έχει δίκιο εδώ (σ.σ. για τα πλεονάσματα). Το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί γιατί η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να ξεπληρώσει αυτά που χρωστάει. Και το ερώτημα είναι πόσο επώδυνη μπορεί να είναι η άρνηση πληρωμής».

Πηγή: Forbes

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης