Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης, Παναγιώτης Σαγκούρης
 
Άναψαν τα αίματα το πρωί της Τετάρτης έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς αγρότες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης​ μετά την άρνηση του γενικού γραμματέα να δεχτεί αντιπροσωπεία των παραγωγών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Βροχή από πέτρες και ξύλα έπεσαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με χημικά και κροτίδες. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα. Εξαγριωμένοι παραγωγοί, με τις γκλίτσες στα χέρια, έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με αστυνομικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν κλομπ και ασπίδες για να εμποδίσουν την είσοδο των αγροτών στο υπουργείο.
Τόσο ο χώρος μπροστά από την είσοδο του υπουργείου όσο και η γύρω περιοχή μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Κάδοι απορριμμάτων παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε κλούβες των ΜΑΤ.

Αστυνομικοί σέρνουν αγρότη στον δρόμο

Δείτε το video με τα βίαια επεισόδια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές έκαψαν σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «διάλυσης» του πρωτογενούς τομέα.

Αφορμή για τα βίαια επεισόδια αποτέλεσε η άρνηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου να δεχτεί αντιπροσωπεία των αγροτών. Η αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προχώρησε σε δύο προσαγωγές.

Δεν δέχτηκαν την είσοδο καναλιών

Μόλις εκτονώθηκε η κατάσταση και σταμάτησαν οι οδομαχίες, ξεκίνησαν εκ νέου διαβουλεύσεις. Αγρότες επανέλαβαν το αίτημά τους να γίνει δεκτή αντιπροσωπεία τους, κάτι το οποίο έγινε αρχικά αποδεκτό, ωστόσο στη συνέχεια η διαδικασία «κόλλησε» στην άρνηση του υπουργείου για τηλεοπτική κάλυψη της συζήτησης.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη οι παραγωγοί αποφάσισαν να κινηθούν προς τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, όπου και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Oι αγρότες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως έγινε γνωστό, το συντονιστικό όργανο των αγροτών από την Κρήτη προσανατολίζεται στο να βγάλει απόφαση για συνολική στάση πληρωμών προς το Δημόσιο.

Αψιμαχίες

Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από νωρίς, καθώς οι παραγωγοί ζήτησαν την απομάκρυνση των αστυνομικών από την είσοδο του υπουργείου.

Ακολούθησε ένταση μπροστά από το κτήριο, όταν παραγωγοί επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Κρατώντας γκλίτσες, άρχισαν να χτυπούν τις κλούβες των ΜΑΤ και να σπρώχνονται με τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.

Από την πρώτη στιγμή οι αγρότες δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δίκαια -όπως υποστηρίζουν- αιτήματά τους, θέλοντας να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Βάθη. Πάγιo αίτημά τους είναι η στήριξη του παραγωγικού κλάδου από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και το κόστος παραγωγής.

Αγρότες της Κρήτης μίλησαν στο zougla.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί

Με γκλίτσες στο λιμάνι του Πειραιά

Τον «παλμό» έδωσαν ήδη από την Τρίτη οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι αποβιβάστηκαν με αγωνιστική διάθεση, όπως δήλωσαν, σε δύο πλοία, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους και δίνοντας το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Πάγιo αίτημά τους είναι η στήριξη του παραγωγικού κλάδου από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και το κόστος παραγωγήςΠερισσότεροι από 1.000 Κρητικοί παραγωγοί έφθασαν το πρωί με δύο πλοία στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί αναχώρησαν για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη. Η παρουσία τους προκάλεσε εντύπωση στους διερχόμενους: με παραδοσιακές στολές και μαγκούρες, οι αγρότες αποβιβάστηκαν από τα καράβια με προορισμό την πλατεία Βάθη. Παράλληλα, στα πλοία επέβαιναν και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμων και φορέων, προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών.

«Αυτός που παράγει με τις νομοθεσίες που έχουν κάνει διώκεται. Δημιούργησαν το ασφαλιστικό ως δεύτερο φορολογικό και όποιος παράγει από ένα σημείο και πάνω ανεβαίνει ο συντελεστής φορολόγησης και αυτό είναι εξοντωτικό για τους αγρότες» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

«Βοηθήστε τον αγροτικό κόσμο»

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης κατήγγειλε πως «αντί να δημιουργούμε αγρότες παραγωγικούς, δημιουργούμε αγρότες του καναπέ, που θέλουνε να παίρνουνε μόνο τις επιδοτήσεις και να ξεπουλήσουν τη γη τους». Ζήτησε, παράλληλα, ο πολιτικός κόσμος -όχι μόνο η κυβέρνηση- αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν μία σωστή βάση προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

«Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, αλλά να πάρει τα λόγια του πίσω ο πρωθυπουργός, που έλεγε πριν από δύο χρόνια πάνω στα τρακτέρ στην Πελοπόννησο ότι το 13% στη φορολογία είναι η ταφόπλακα του Έλληνα αγρότη. Τώρα, μας φορολογεί με 22% με 100% προκαταβολή και ένα ασφαλιστικό που είναι φορολογικό με αύξηση του ΦΠΑ και του κόστους παραγωγής» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μύρων Χιλεντζάκης, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πεθαίνουν καθημερινά και σιγά σιγά δεν θα υπάρχουν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης