Απορρίπτουν οι δικαστικές ενώσεις κάθε συζήτηση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016, 12:12
Απορρίπτουν οι δικαστικές ενώσεις κάθε συζήτηση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης
Ομαδικά πυρά εξαπολύουν οι δικαστικές ενώσεις στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστές, θέμα που έθεσαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, στο Μαξίμου.

Αρχικά μεμονωμένα αλλά πλέον ομαδικά, οι δικαστικές ενώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι διοικητικοί δικαστές αποδοκιμάζουν την πρωτοβουλία των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων να θέσουν τέτοιο ζήτημα, κατά παρέκκλιση του Συντάγματος.

Με κοινή ανακοίνωσή τους κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό ότι «απαξιώνει» τους εκλεγμένους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δικαστών, συνομιλώντας μόνο με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, στην οποία καταστούν σαφώς ότι κάθε μεταβολή των συνταξιοδοτικών ορίων θα συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση του Συντάγματος.

Είναι η πρώτη φορά που σύσσωμες οι δικαστικές ενώσεις όχι μόνο κρατούν αποστάσεις, αλλά ασκούν οξύτατη κριτική στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων για τους χειρισμούς τους, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη του αναβρασμού που επικρατεί στη Δικαιοσύνη το τελευταίο κυρίως χρονικό διάστημα.

Στην ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων τονίζεται:

Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε:

1. - Τη σαφή συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική αυτή διάταξη, η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα, δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.

2. - Ότι ο πρωθυπουργός, ενώ συνομιλεί ως έχει δικαίωμα με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί πέντε μήνες να συναντήσει τις δικαστικές ενώσεις, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.


Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι των ενώσεων Ευθύμιος Αντωνόπουλος (Σύμβουλος του ΣτΕ), Ειρήνη Γιανναδάκη (Πρόεδρος Εφετών), Ασημίνα Σαντοριναίου (Σύμβουλος Ε.Σ.), Χρήστος Μητκίδης (Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ).

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016, 14:02