Σε μία κατάμεστη αίθουσα από ιερωμένους, μοναχούς και μοναχές απολογήθηκαν για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Υπό τους ήχους θρησκευτικών ύμνων που ακούγονταν από τα κινητά τηλέφωνα που είχαν… ξεχαστεί ανοιχτά από ορισμένους μοναχούς που βρίσκονταν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι δύο κατηγορούμενοι ως πρωταγωνιστές στην υπόθεση, αρνήθηκαν πως είναι «απατεώνες», μίλησαν για κυβερνητικές αποφάσεις και τόνισαν πως το δικό τους μοναδικό μέλημα ήταν η εξασφάλιση της περιουσίας της Μονής Βατοπεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος τους, υποστήριξαν ότι ήταν η διάσωση και η προστασία των ιερών κειμηλίων και ό,τι έκαναν, το έκαναν με «συμβιβαστική διάθεση».

«Και τώρα πάλι το ίδιο θα έκανα» είπε χαρακτηριστικά ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ υπεραμυνόμενος όλων των ενεργειών του που τον έφεραν κατηγορούμενο για μία υπόθεση η οποία είχε προκαλέσει, με το ξέσπασμά της, μείζον πολιτικό ζήτημα.

«Ήταν χρέος μας να εξασφαλίσουμε την περιουσία της Mονής» επανέλαβε πολλές φορές ο ηγούμενος Εφραίμ προσθέτοντας πως εκτελούσαν αποφάσεις της Γεροντίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο ηγούμενος Εφραίμ όσο και ο μοναχός Αρσένιος δεν παρέλειψαν να μιλήσουν για την «πικρία» που ένοιωσαν με τη δικαστική εμπλοκή τους ενώ επέμειναν πως έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως η λίμνη Βιστωνίδα όπως και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Βατοπέδι.

Ειδικότερα, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Κάλεσα τον προϊστάμενο των υπηρεσιών που είχε την αρμοδιότητα για το αγιορείτικο αρχείο και του είπα να κοιτάξει τί έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία έχουμε για την κυριότητα της Μονής στη λίμνη Βιστωνίδα. Εγώ ως επιστήμονας μου είπε ότι συνάγω πως η λίμνη είναι της Μονής. Πήγα και στο Πατριαρχείο και μου είπαν ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη διεκδίκηση της λίμνης Βιστωνίδας. Επίσης και η Ιερά Κοινότητα έστειλε επιστολή ότι καλώς κάνει η Μονή που διεκδικεί τη λίμνη Βιστωνίδα. Και τώρα αν μπορούσα να κάνω, πάλι τα ίδιο θα έκανα» είπε ο ηγούμενος της Μονής συμπληρώνοντας «έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας όχι. Θέλαμε όλα τα ζητήματα να τα λύνουμε συμβιβαστικά. Πάμε εκεί με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή. Για όλες τις νομικές ενέργειες ακολουθούσαμε την άποψη των νομικών μας συμβούλων. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Μονής».

Όπως είπε ο κατηγορούμενος πληγώθηκε όταν διάβασε στο κατηγορητήριο ότι έπεισε τους κρατικούς αξιωματούχους πως η λίμνη είναι της Μονής. «Αν δεν το έκανα θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου» υπογράμμισε τονίζοντας πως όλοι οι μοναχοί ήταν ενημερωμένοι από δικηγόρους για τις ενέργειες τους.

«Δηλώνω με πάση συνείδηση ότι έκανα το έργο μου και πάλι και τώρα θα έκανα το ίδιο γιατί στην καρδιά μου βασιλεύει ότι η λίμνη αυτή ανήκει στη Μονή».

Στην απολογία του ο ηγούμενος «κάλυψε» και όλους τους χειρισμούς του συγκατηγορουμένου του, μοναχού Αρσένιου λέγοντας: «Ο πατέρας Αρσένιος εκτελούσε αποφάσεις της Γεροντίας. Πάντοτε τον συνόδευε -άγραφος κανόνας- ένας άλλος Γέροντας. Εγώ ασχολιόμουν με το πνευματικό έργο, ήμουν αφοσιωμένος στην εξομολόγηση, την κατήχηση των νέων αδερφών» είπε τονίζοντας πως όσα υπέγραψε ήταν ενώπιον της Γεροντίας και μετά από υπόδειξη των δικηγόρων.

Αναφερόμενος δε στις επαφές τους με κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς τόνισε: «Τους περισσότερους κατηγορούμενους τους είδα εδώ για πρώτη φορά. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίναμε σε εκπροσώπους της διοίκησης μετά από συμβουλές των δικηγόρων μας».

Ο ηγούμενος Εφραίμ είπε πως μαζί με τον Αρσένιο είχαν συναντήσει τέσσερις υπουργούς: Τον Απόστολο Φωτιάδη επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο επί ΝΔ.

«Ο κ. Τσιτουρίδης μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν. Έτσι πρότεινε τις ανταλλαγές. Εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί… Εμάς μας ενδιέφερε η Μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους. Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση. Οι φορείς όπως μάθαμε δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής. Γι’ αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής, ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ να φύγουμε από την περιοχή.

Πρόεδρος: Είχατε συζητήσεις για την επίσπευση των διαδικασιών;
Εφραίμ: Όχι. Εμείς πηγαίναμε εκεί με ευγένεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απολογία του μοναχού Αρσένιου ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Λάθη μπορεί να έκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θεό πάρα πολύ και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο Άγιον Όρος. Χαρά μας θα ήταν να δούμε τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν να πάνε σπιτάκια τους» είπε συμπληρώνοντας πως με προτροπή του Πατριάρχη πήγαν σε γνωμοδοτικό συμβούλιο για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για την περιουσία.

«Μας εξουσιοδότησε η Γεροντία πήγαμε και είδαμε τον κύριο Φωτιάδη στο Υπουργείο, όπως κάνουν όλες οι Μονές. Μας είπε ότι είχε φόρτο εργασίας. Το θέμα δημιουργήθηκε μετά τον Αύγουστο του 2003 όταν κάποιοι από τους πολιτευτές άρχισαν να δημιουργούν θέματα… Πάντοτε είχαμε συμβιβαστική διάθεση. Όταν προχώρησε η διαδικασία οι δικηγόροι ήρθαν και μας είπαν πάλι να κάνουμε προσπάθεια συμβιβασμού μέχρι να πετύχουμε το δίκιο μας… Με προτροπή των συμβούλων μας πήγαμε να κάνουμε παράσταση στο ΝΣΚ… Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το ορυμαγδό των δημοσιευμάτων το 2008. Εμείς πάντα με καλή πίστη προσπαθούσαμε να βρούμε λύση και ζητούσαμε από το ελληνικό δημόσιο να αντιμετωπίσει όπως θέλει αυτό το θέμα. Και ενώ περιμέναμε μία πρόταση για να κρατήσουμε τη διαχείριση ακούμε: «Εσείς πρέπει να φύγετε».

Και μάθαμε λίγο αργότερα ότι ο τρόπος αυτός είναι οι ανταλλαγές γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν οι αποζημιώσεις. Δεν μας άρεσε από την αρχή η ιδέα της ανταλλαγής. Ο κύριος Μπασιάκος μας είπε ότι ήταν κυβερνητική απόφαση η επιλογή αυτής της λύσης… Θα δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση του δημοσίου για τον περιορισμό των ακινήτων».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης