Για απόλυτη σύγχυση στην αγορά σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – εργοδοτών για την αύξηση των εισφορών.

Μετά λοιπόν τις παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν με την αγορά να εμφανίζεται διχασμένη, παρέχει με ανοιχτή επιστολή στους εμπόρους, διευκρινίσεις και εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο Μαξίμου και ποιες είναι οι θέσεις της ΕΣΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στην ανοιχτή επιστολή του προς τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους, ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο σοβαρό εθνικό ζήτημα, αλλά έχουμε δύο διαφορετικά ζητήματα αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Άλλο είναι το νέο σχέδιο του ασφαλιστικού, που μετατρέπει τις εισφορές σε φορολογία επί του εισοδήματός μας από 27% έως 34,5%, (20% +6,95% +7,5%) αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2017, κάτι στο οποίο βεβαίως δεν συμφωνούμε και άλλο είναι η αύξηση κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές», εξηγεί.

«Αυτό που οι εργοδότες δεχτήκαμε» προσθέτει «είναι από τον Ιανουάριο του 2016 επιπλέον 1% μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για τις επικουρικές των εργαζομένων, με την προϋπόθεση να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκατ. ήδη μειωμένες 6 φορές κύριες συντάξεις και να μην επιβληθεί ειδικό τέλος 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

» Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε είναι μια περιορισμένη σε χρόνο και ποσοστό επιβάρυνση συνολικά 230-250 εκατ. που αφορά στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα για να κλείσει η τρύπα των 550 εκατ. από το προαπαιτούμενο των 1,8 δισ. του ασφαλιστικού, ώστε να περάσει η χώρα την 1η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 5 δισ. του Ιανουαρίου το συντομότερο, προς αποφυγή του οριστικού ‘game-over’ για την οικονομία του τόπου».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η επιπλέον επιβάρυνση, που με ευθύνη και συνειδητά δεχθήκαμε όλοι οι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι, πληροφοριακά αφορούν μισθούς των 600, 1500 και 1800 ευρώ είναι 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως εξηγεί, «στο εμπόριο αυτή η επιβάρυνση κοστίζει για όσους από τους 265.000 εμπόρους απασχολούν τους 392.000 εργαζόμενους Χ 3 ευρώ = 1,2 εκατ. Χ 14 =17 εκατ. ευρώ με max για 7-9 ευρώ τα 25 εκατ. σε διάστημα ενός έτους ως ισοδύναμο στο να μην μειωθούν οι συντάξεις κατά 550 εκατ. αναδρομικά από 1/1/16 κάτι που βεβαίως θα λείψει από την κατανάλωση και θα φανεί άμεσα στην αγορά.»

» Σημειωτέον ότι οι εισφορές για επικουρικό είναι σήμερα 3+3% για εργοδότες και εργαζόμενους και ουσιαστικά ισχύει μόνο για μισθωτούς, αφού οι 265.000 έμποροι δεν έχουμε επικουρική ασφάλιση. Υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί έμποροι είναι αυτοαπασχολούμενοι, που σημαίνει ότι δεν απασχολούν προσωπικό, άρα δεν καταβάλλουν τίποτα επιπλέον».

Εν συνεχεία ο κ. Κορκίδης απευθύνει τα εξής ερωτήματα σε όσους επέκριναν τη στάση που κράτησε:

«1. Ποιο λοιπόν από τα δύο είναι περισσότερο υφεσιακό μέτρο και ποιο έχει άμεσες επιπτώσεις στην κατανάλωση, στην οικονομία και στην ελληνική αγορά;

2. Ποιοι ανέδειξαν το θέμα των ανισοτήτων και των υπερβολών στον νέο υπολογισμό των ασφαλιστικών υποχρεώσεων εργοδοτών που από εισφορές μετατρέπονται σε «ασφαλιστική φορολογία»;

3. Ποιοι ζήτησαν και έγινε δεκτή η άμεση παρέμβαση ειδικών στο ασφαλιστικό σε επίπεδο γραφείου Πρωθυπουργού για αναγκαίες παρεμβάσεις και σοβαρές διορθώσεις στα άρθρα του σχεδίου πριν τις 18/1/16 και την επίσημη έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές;

4. Ποιοι επανέφεραν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος;

5. Ποιοι ζήτησαν και έγιναν δεκτές αντίστοιχες ad hoc επιτροπές ειδικών για Αναπτυξιακό και Φορολογικό Νόμο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών με τη συμμετοχή μας μέχρι τον Μάρτιο του 2016;

6. Πόσο καλό κάνει στην εικόνα μας, ένας «εμφύλιος» εργοδοτών που μάταια στήνουν όσοι μιλούν για παρασκήνια και προσυνεννοήσεις, για εντολείς και εντολοδόχους, για συναλλαγές και ανταλλάγματα;

7. Πόσο δύσκολο είναι τελικά να συμφωνήσουμε ότι το Ασφαλιστικό είναι μείζον Εθνικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί με συναίνεση, με υπεύθυνη στάση και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών;».

Ο κ. Κορκίδης καλεί τους συναδέλφους του αν έχουν κάτι να προτείνουν, να το κάνουν μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου «που θα καταθέσουμε με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων μας κκ Δ. Μπούρλου και Α. Μουζάκη αναλυτικά τις αρχικές προτάσεις μας, όλοι μαζί οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι των εργοδοτών, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ. Αναλυτικά το Ασφαλιστικό θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ στις 18 Ιανουαρίου 2016, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες».

Τέλος, «όσο με αφορά, νομίζω ότι έδωσα απαντήσεις και όχι μόνο δεν μετανιώνω, αλλά εμμένω στη στάση μου και στις αποφάσεις μου, επιμένω στις προτάσεις και τις θέσεις της ΕΣΕΕ. Ως πρόεδρος, οφείλω να διαλέγομαι με την Κυβέρνηση και εάν, μάλιστα, επιτύχουμε να περάσουμε τα πάγια αιτήματα του ελληνικού εμπορίου θα δικαιωθούμε» καταλήγει η σχετική επιστολή του κ. Κορκίδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης