Την οριστική έξοδο από το Δημόσιο δείχνει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε δύο δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση χιλιάδων ευρώ, καθώς και σε ακόμη έναν, ο οποίος απουσίαζε αδικαιολόγητα από τη δουλειά του για να βοηθάει, όπως υποστήριξε, τη σύζυγό του, που είχε καθαριστήριο!

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης σε υπάλληλο του ΙΚΑ Ιωαννίνων η οποία έχει καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση σε κάθειρξη 10 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπάλληλος εργαζόταν στο Τμήμα Απονομής Συντάξεων και στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του υποκαταστήματος ΙΚΑ Ιωαννίνων, και φέρεται να ζημίωσε το ασφαλιστικό ίδρυμα με 125.359 ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα που έχει συνταχθεί σε βάρος της, επί έξι ολόκληρα χρόνια, από το 1998 έως το 2004, πλαστογραφούσε τις υπογραφές των συνταξιούχων προκειμένου να εισπράττει εκείνη τα χρήματα των συντάξεων, του ΕΚΑΣ, των δώρων ή των επιδομάτων αδείας και να τα βάζει στην… τσέπη της. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι δεν τη γνώριζαν καν, ενώ ουδέποτε εισέπραξαν τα ποσά που δικαιούνταν ούτε και είχαν υπογράψει οι ίδιοι στις αποδείξεις πληρωμής, οι οποίες έφεραν αριθμούς αστυνομικής ταυτότητας που δεν τους ανήκουν.

Με άλλη απόφασή του ΣτΕ, οριστικά εκτός Δημοσίου τίθεται η προϊσταμένη εσόδων του υποκαταστήματος ΙΚΑ Αλιβερίου, η οποία κατηγορείται για υπεξαίρεση 36.064 ευρώ από το δωρόσημο των εργατοτεχνικών οικοδομών. Φέρεται να προέβαινε σε επαναπληρωμή ποσών δωροσήμου αφού προηγουμένως αλλοίωνε παλαιές επιταγές. Επίσης, η προϊσταμένη εσόδων -που εκτελούσε και χρέη ταμία- κατηγορείται ότι προχωρούσε σε διπλή πληρωμή δωροσήμων ενώ αναλάμβανε από μόνη της τον έλεγχο, το κλείσιμο και τη «δεματοποίηση» του δωροσήμου, καθησυχάζοντας τον διευθυντή της ότι δεν είχε προκύψει κανένα πρόβλημα. Μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης, πάντως, η ίδια επέστρεψε όλο το ποσό που φέρεται να είχε καταχραστεί.

Η τρίτη απόφαση του ΣτΕ αφορά θυρωρό του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του με το επιχείρημα πως… έπρεπε να βοηθήσει τη γυναίκα του στο καθαριστήριο που διατηρούσε, αλλά και επειδή δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του να εργάζεται μόνο Σαββατοκύριακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω υπάλληλος απουσίαζε αυθαίρετα και αδικαιολόγητα από 1-7-2002 έως 12-3-2003, καθώς και από 13-3-2003 έως 12-7-2004. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο στις 5-10-2006 του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης