Με ακύρωση της πρόσκλησης προς την τουρκική πολεμική αεροπορία να συμμετάσχει στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet» απάντησε η Αθήνα στο μπαράζ υπερπτήσεων της Τετάρτης πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Οι τουρκικές προκλήσεις είχαν ξεκινήσει από το πρωί της Τετάρτης με συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, στις οποίες η ελληνική πλευρά απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη. Ωστόσο, αργότερα το βράδυ η Τουρκία ανέβασε στο κόκκινο την ένταση με δεκάδες νέες υπερπτήσεις. Έτσι, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet», η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις». Η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες πολεμικής αεροπορίας φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 100 υπερπτήσεις την Τετάρτη

Η Τουρκία συνέχισε το βράδυ της Τετάρτης τις υπερπτήσεις. Ζεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξε στις 19.58 πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19.58 και 20:05, ενώ στις 20.08 πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια.

Μετά από δέκα λεπτά, στις 20:18, το ίδιος ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξαναπέρασε πάνω από Λειψούς και Αρκιούς στα 24.000 πόδια. Στις 20.28 οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλητικές ενέργειες με νέες υπερπτήσεις πάνω από Ίμια και Κάλυμνο στα 23.000 πόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λεπτά αργότερα, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη Σύμη στις 20:37, από τις 20:39 έως τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια, και στη συνέχεια άλλος σχηματισμός τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο και στις 21:04 πάνω τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Συνολικά οι Τούρκοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη (27/4) 126 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 85 να γίνονται από τα τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τα έξι ήταν οπλισμένα.

Η Πολεμική Αεροπορία απάντησε με εξόδους από όλες τις πολεμικές Μοίρες. Ωστόσο, οι Τούρκοι πιλότοι απέφυγαν τις εμπλοκές με τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές.

Το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών

Νωρίτερα, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά και τις υπερπτήσεις που έκαναν την Τετάρτη τα τουρκικά μαχητικά πάνω από τα ελληνικά νησιά το πρωί της Τετάρτης.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε τα εξής: «Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως στην αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης