Βίντεο από τα κατασχεμένα αυτοκίνητα της σπείρας απατεώνων που εξάρθρωσε η Αστυνομία εξασφάλισε η zougla.gr.

Το ένα δίπλα στο άλλο, με εμφανείς τις μηχανικές και εξωτερικές μετατροπές που είχαν υποστεί αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, μαρτυρούν ότι το 1 εκατομμύριο ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι το ποσό της απάτης μπορεί να είναι και μετριοπαθής υπολογισμός. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης τους έδιναν τη δυνατότητα να κάνουν μια άνετη ζωή. Όλοι τους δήλωναν άνεργοι, χωρίς κανένα έσοδο, αλλά είχαν πανάκριβα αυτοκίνητα και πολυτελή σπίτια», αποκαλύπτει αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση από την πρώτη στιγμή. 

Τα μέλη της συμμορίας παρίσταναν τους αγοραστές οχημάτων από αγγελίες και έλεγαν σε ανυποψίαστους πωλητές να τους δώσουν έναν τραπεζικό αριθμό IBAN για να τους καταθέσουν χρήματα. Κατόπιν ζητούσαν «και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους (money mules)».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

Ο δεύτερος τρόπος απάτης ήταν η εμφάνισή τους ως λογιστών και έτσι «προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων, και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος (εποχικό δώρο, επιστροφή χρημάτων, επίδομα Covid-19) αποκτούσαν το IBAN, αλλά και τον εξαψήφιο κωδικό OTP». Μάλιστα, για να… θολώνουν τα νερά, χρησιμοποιούσαν εφαρμογές οι οποίες έκαναν μια ανδρική φωνή να ακούγεται στο τηλέφωνο σαν γυναικεία. Όλα αυτά όμως μέχρι το πρωί της Τετάρτης… 

 

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, που τους είχαν στο στόχαστρό τους εδώ και πολλούς μήνες, σε συνεργασία και με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, έκαναν «χτύπημα» στην καρδιά των δύο εγκληματικών οργανώσεων, στο Άργος και στη Νέα Κίο Αργολίδας, αλλά και σε Αττική, Κορινθία και Αρκαδία. «Συνελήφθησαν 7 μέλη των δύο οργανώσεων, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη 6 μελών τους.

 

 

 

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 195 περιπτώσεις απατών πανελλαδικά», σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά αστυνομικοί που γνωρίζουν λεπτομέρειες της υπόθεσης εκτιμούν ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε σπίτια και οχήματα των συλληφθέντων «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα (9) οχήματα, το χρηματικό ποσό των 7.500€ περίπου, εντός των οικιών και σε μέρη έξωθεν των οικιών επιμελώς κρυμμένα (καβάντζες) πλήθος κινητών τηλεφώνων, Η/Υ συσκευών (tablet), καρτών SIM και πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας». 

Αργά το μεσημέρι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ η δικογραφία με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και το προανακριτικό υλικό θα μεταφερθεί σε… κούτες λόγω του μεγάλου όγκου. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης