Στο σκοτάδι βυθίστηκαν πολλές περιοχές της Αθήνας λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ της Κυριακής. Αιτία ήταν η έκρηξη και φωτιά σε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές στην Αττική, την Πελοπόννησο και την Αργολίδα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένα εκατ. άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα κατά το μπλακ άουτ.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου, όταν προκλήθηκε βλάβη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ, προκαλώντας μπλακ άουτ.Ο ΑΔΜΗΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έφτασε στο σημείο αρχικά με 12 πυροσβέστες και 4 οχήματα.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναφέρει ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ.

Επίσης συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες στις περιοχές: Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός.

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ. διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι, ενώ η λάμψη από τη φωτιά στον υποσταθμό ήταν ορατή από αρκετά χιλιόμετρα.

Λίγο μετά τις 23:20 το βράδυ της Κυριακής, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι βλάβη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εκτεταμένων περιοχών στην Αττική και την Πελοπόννησο. Η βλάβη επηρέασε περιοχές του Πειραιά, τα δυτικά προάστια, καθώς και περιοχές των νομών Κορινθίας και Αργολίδας. 

Τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν άμεσα χειρισμούς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, που έφτασε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 00:45 τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Δείτε τι δήλωσε:

 

Χωρίς ρεύμα έμειναν τουλάχιστον οι εξής περιοχές: Πειραιάς, Άνω και Κάτω Πετράλωνα, Ταύρος, Καλλιθέα, Θησείο, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Νέα Σμύρνη, Ίλιον. Προβλήματα υπήρξαν και σε περιοχές του κέντρου, όπως η Κυψέλη, που όμως αποκαταστάθηκαν πολύ γρήγορα.

 

Tα τηλεφωνήματα που δέχθηκε η ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα zougla.gr αργά το βράδυ της Κυριακής ήταν δεκάδες από πολίτες της Αττικής οι οποίοι έμειναν χωρίς ρεύμα. Τηλεφωνήματα υπήρξαν επίσης από την Κόρινθο, αλλά και από την Καλαμάτα.

 

Την ίδια ώρα το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ είχε μπλοκάρει. Ωστόσο περί τις 01:36 ξημερώματα της Δευτέρας ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε την ακόλουθη ενημέρωση:

 

ΑΔΜΗΕ: Aπό βραχυκύκλωμα η πυρκαγιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΑΔΜΗΕ στην οποία αναφέρει ότι βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου είναι η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά και έθεσε εκτός λειτουργίας το ΚΥΤ.

Δείτε περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης