Αρνητική χαρακτηρίστηκε από εμπόρους της Θεσσαλονίκης, η κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, καταγράφοντας απώλειες τζίρου γύρω στο 20%, βάσει σχετικής έρευνας που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 100 εμπορικών επιχειρήσεων.

Αν και ο εμπορικός κόσμος ανέμενε πτώση στον τζίρο του, συνέχιζε να έχει ελπίδες. Με δεδομένη, δε, την απογοητευτική καταναλωτική κίνηση, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, καταλαβαίνουμε όλοι μας τις τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχουν υποστεί οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης, όσες από αυτές λειτουργούν ακόμη, των οποίων τα περιθώρια επιβίωσης στενεύουν επικίνδυνα, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 76% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, με μείωση του τζίρου του σε ποσοστό, κατά μέσο όρο, γύρω στο 20%, ενώ, το 24% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο που έκανε κατά την περίοδο του Πάσχα, όχι, όμως, γιατί είδε αύξηση στον τζίρο του, αλλά γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, από περιοχή σε περιοχή, αφού στην περιοχή του ιστορικού κέντρου το 82% δηλώνει πτώση του τζίρου του και μόνον το 6% δηλώνει αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 48% των επιχειρήσεων του κέντρου δήλωσε ότι υπήρξε τουριστική καταναλωτική κίνηση στο κατάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξίσου άσχημη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός κέντρου, αφού
στη δυτική Θεσσαλονίκη το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική η μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι και το 20% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 35% παρέμεινε στα ίδια περυσινά επίπεδα.

Η τραγική μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας, οι επισφάλειες πελατών, οι φορολογικές υποχρεώσεις, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, έχουν φέρει την επιχειρηματικότητα στα όριά της.

Πηγή: thesstoday

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης