Νέα διάσταση γύρω από την υπόθεση του ατυχήματος με το Απάτσι στα Βρασνά Χαλκιδικής δίνουν σήμερα με τις μαρτυρίες τους στο zougla.gr έμπειροι χειριστές και μηχανικοί ελικοπτέρων.

Οι εξαιρετικά επικίνδυνοι ελιγμοί οδήγησαν σε λανθασμένο χειρισμό και μεγάλη κλίση του ελικοπτέρου που το έφερε σε κατάσταση απώλειας στήριξηςΣυμφωνούν όλοι ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε υπερεκτίμηση του χειριστή ως προς τις δυνατότητές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξαιρετικά επικίνδυνοι ελιγμοί οδήγησαν σε λανθασμένο χειρισμό και μεγάλη κλίση του ελικοπτέρου που το έφερε σε κατάσταση απώλειας στήριξης, με αποτέλεσμα ο χειριστής να μην μπορέσει πλέον να το επαναφέρει σε συνθήκες κανονικής πτήσης.

Η στιγμιαία λάμψη, που φάνηκε στο πίσω μέρος του πιλοτηρίου την ώρα που το ελικόπτερο βρίσκεται σε ευθεία πορεία πάνω από τη θάλασσα, οφείλεται κατά την άποψη των ειδικών στην καύση από την αύξηση των στροφών του κινητήρα για να πάρει ανοδική πορεία και δεν σχετίζεται με μηχανική βλάβη.

H στιγμιαία λάμψη στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βίντεο-ντοκουμέντο με τη φλόγα και την κλίση του αεροσκάφους:

Έμπειροι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και εκπαιδευτές με πολλές ώρες πτήσης στην πλάτη τους έκαναν μία πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση: θεωρούν ότι ήταν τραγικό λάθος
μια δύσκολη και απαιτητική άσκηση όπως η «ΣΑΡΙΣΑ 2016» να πραγματοποιηθεί σε κατοικημένη περιοχή, πάνω από τα κεφάλια παραθεριστών και κατοίκων.

Σινούκ πάνω από τα κεφάλια λουόμενων«Οι ασκήσεις αυτές γίνονται σε ερημικές περιοχές (σ.σ.: τέτοιες η Ελλάδα διαθέτει πολλές) και σε βραχονησίδες». Φανταστείτε -πρόσθεσαν- πόσο τραγικά αποτελέσματα θα είχαμε εάν το ανεξέλεγκτο ελικόπτερο έπεφτε στα σπίτια ή στον κόσμο που παρακολουθούσε από κάτω.

Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο ελικόπτερο έφερε οπλικά συστήματα, τα οποία αν εκρήγνυντο, η περιοχή θα θύμιζε πεδίο μάχης.

«Τέτοιου είδους ασκήσεις δεν αποτελούν μέρος παράστασης τσίρκου» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Για τον σχεδιασμό αυτό που έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής και των τουριστών οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις ο υπεύθυνος της Ταξιαρχίας, καθώς και οι επιτελείς- αξιωματικοί που σχεδίασαν την άσκηση.

Παρακολουθήστε καρέ-καρέ το ατύχημα στην παραλία των Βρασνών:

Η ανέλκυση του ελικοπτέρου

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης συνεχίστηκε η επιχείρηση ανέλκυσης του ελικοπτέρου Απάτσι που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή στην παραλία των Βρασνών.

Με τη συνδρομή πληρώματος αλιευτικού σκάφους και τεθωρακισμένων, το ελικόπτερο ρυμουλκήθηκε προς την ακτή.

Στρατιώτες στην περιοχή

Η διαδικασία ανέλκυσης του Aπάτσι

Το γρι-γρι στo λιμάνι του Σταυρού

Ο αρχηγός ΓΕΣ επισκέφτηκε τους πιλότους

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης επισκέφθηκε το 424 ΓΣΝΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου συνομίλησε με τους ασθενείς του νοσοκομείου και τους δύο χειριστές του ελικοπτέρου AH-64D.

Ειδικότερα για τους χειριστές του ελικοπτέρου ενημερώνουμε ότι η κατάσταση της υγείας τους εξελίσσεται ομαλά.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης