Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολύπλοκη διάσταση του μεταναστευτικού δράματος και των προβλημάτων που προκαλούν οι καταστάσεις σαν και αυτή που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποτυπώνονται σε μια προσωπική ιστορία που άκουσε και διαπίστωσε το zougla.gr, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αποστολής μας στη Μυτιλήνη.

Ξενιτιά και απόγνωση, συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων, προβλήματα με τον ντόπιο πληθυσμό, αναλγησία και προχειρότητα των Αρχών, εκμετάλλευση -ναι συμβαίνει και αυτό- του ανθρώπινου πόνου από «εθελοντές» και κάποιες ΜΚΟ, συνιστούν την ιστορία που μας διηγήθηκε στην «αποθήκη ψυχών της Ευρώπης», όπως έχει χαρακτηριστεί η Μόρια, ο 80χρονος κάτοικος της περιοχής, Χαράλαμπος Αχλάτης.

Πρώην ναυτικός, γύρισε τις επτά θάλασσες για να εξασφαλίσει ένα «κομπόδεμα» μετά τη σύνταξη και να κατασκευάσει ένα μικρό αθλητικό κέντρο στην περιοχή του, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό, αλλά και το ΚΥΤ. Για αρκετό διάστημα το νοίκιαζε σε αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, αλλά και για άλλες χρήσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2017, όντας γιος Μικρασιάτισσας ο ίδιος και άρα ευαίσθητος, όπως μας λέει, στα ζητήματα προσφυγιάς, δέχτηκε αμέσως από την αλλοδαπή ΜΚΟ που τον προσέγγισε συμβόλαιο στη μισή περίπου τιμή -περίπου 1.300 ευρώ- από την προηγούμενη συμφωνία του, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος του ως αποθήκη εφοδίων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Έπειτα από ελάχιστους μήνες όμως ξεσπούν επεισόδια στο ΚΥΤ της Μόριας, μεταξύ εθνοτικών ομάδων. Οι «μειονότητες», όπως οι Κούρδοι, που καταδιώκονται από τους φανατικούς ισλαμιστές, διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο. Άμεσα, και σωστά, η Ελληνική Αστυνομία ψάχνει και βρίσκει την πρώτη λύση: μεταφέρει 400 περίπου από αυτούς μέσα στο αθλητικό κέντρο του Χαράλαμπου Αχλάτη, προφανώς κατόπιν υπόδειξης της ΜΚΟ, ενώ μάλιστα ήταν σε ισχύ και σχετικό συμβόλαιο…

Έτσι ένα πρωί ξυπνάει ο ιδιοκτήτης και βλέπει όλους αυτούς τους ανθρώπους μέσα στην ιδιοκτησία του. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει μετατραπεί σε πραγματικό hot spot, με δεκάδες σκηνές, ενώ όλοι οι εσωτερικοί χώροι έχουν καταληφθεί επίσης για τις ανάγκες των ανθρώπων.

Ο Χαράλαμπος Αχλάτης ρωτάει τους υπεύθυνους και λαμβάνει υποσχέσεις περί κανονικής καταβολής των μισθωμάτων και επιδιορθώσεις των όποιων ζημιών. Για λίγες εβδομάδες ησυχάζει και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Όμως τελικά οι υποσχέσεις παρέμειναν έωλες… Η ΜΚΟ -όπως συνέβη και με άλλες- εξαφανίστηκε «κάπου στην Αμερική», από όσο γνωρίζει, οι μετανάστες όμως μένουν. Ο 80χρονος καταφεύγει στις αστυνομικές Αρχές, στο ανώτατο επίπεδο του νησιού, και ζητάει το δίκιο του.

«Έχω πολιτική εντολή, δεν μπορώ να κάνω τίποτα και να τους πάρω από εδώ» είναι η απάντηση που έλαβε απ’ ό,τι μας λέει…

Ο Χαράλαμπος Αχλάτης με τον ρεπόρτερ του zougla.gr

 

Ο Χαράλαμπος Αχλάτης καταφεύγει στα άκρα, διαμαρτύρεται ακόμα και μόνος του στη μέση του δρόμου. Τελικά έπειτα από 6 μήνες βρίσκεται λύση και οι Κούρδοι μετανάστες μεταφέρονται αλλού.

Όμως η περιουσία του απόμαχου ναυτικού δεν είναι πια η ίδια. Όπως είναι φυσιολογικό, η «άτακτη» διαμονή εκατοντάδων ανθρώπων σε έναν περιορισμένο χώρο προκαλεί ζημιές – οι οποίες, σύμφωνα με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, μπορεί να υπερβαίνουν και τις 50.000 ευρώ. Φυσικά, πολλά είναι και τα διαφυγόντα κέρδη, αφού ο χώρος στην κατάσταση που βρίσκεται δεν μπορεί να νοικιαστεί – πόσο μάλλον ως αθλητικό κέντρο.

Έτσι οι κόποι μιας ζωής ρημάζουν, διότι οι ανευθυνο-υπεύθυνοι είναι πρώτοι στο να ζητήσουν -και να επιβάλουν- τη συνεργασία των πολιτών για ένα πρόβλημα, εξαφανίζονται όμως ή νίπτουν τας χείρας τους, όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού… Ή της απλής επανόρθωσης.

Ο Χαράλαμπος Αχλάτης σύντομα σκοπεύει να υποβάλει αγωγές κατά του Δημοσίου και να διεκδικήσει το δίκιο του.

Πολλά εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης παρέμειναν στους χώρους του αθλητικού κέντρου...

Δείτε φωτογραφίες από το αθλητικό κέντρο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα:

Η πισίνα, δεν έχει πια λόγο ύπαρξης...

Οι μετανάστες φεύγοντας όπως-όπως άφησαν πίσω τους και πολλά είδη ένδυσης

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται οι αποθηκευτικοί χώρου του κέντρου

Ακόμα και καλά, δερμάτινα παπούτσια παράτησαν οι μετανάστες φεύγοντας

Σκηνές, στις οποίες διέμεναν οι Κούρδοι για περίπου 6 μήνες

Κάποτε, εδώ παιζόταν ποδόσφαιρο...

Σωσίβια πάνω στα συρματοπλέγματα...

Ο εξοπλισμός του κέντρο, κατεστραμμένος

Από τους εσωτερικούς χώρους

Άθικτες συσκευασίες από πάνες μωρού, καλής ποιότητας. Ο Χαράλαμπος Αχλάτης καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο να έρθει να τις παραλάβει

Ο Χαράλαμπος Αχλάτης μας δείχνει τους χαλύβδινους σωλήνες, που αφαιρέθηκαν όλοι

Υπέροχο γκράφιτι από τους πρόσφυγες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης