Πριν από τις γιορτές υπολογίζει η κυβέρνηση να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να πάρουν μια μικρή ανάσα και να πουλήσουν τα στοιβαγμένα στα ράφια χριστουγεννιάτικα προϊόντα τους. Ήδη οι διαμαρτυρίες των εμπορικών συλλόγων είναι πολλές καθώς, όπως υποστηρίζουν μέλη αυτών, η …νεκρή αγορά θα φέρει λουκέτο σε πολλά καταστήματα και πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, από την άλλη, η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι γεμάτες από μολυσμένους ασθενείς, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν επιτρέπουν στους επιδημιολόγους να δώσουν ακόμα το πράσινο φως για να ανοίξει η αγορά, η οποία θα λειτουργήσει υπό προύποθέσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, το λιανεμπόριο θα είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει κατά την άρση του lockdown πριν από τις γιορτές, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει την ακριβή ημερομηνία. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ωστόσο, ότι η καραντίνα λειτούργησε θετικά, τα μέτρα έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, αφού ο αριθμός μετάδοσης των κρουσμάτων βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό και τα μέτρα που είχαν ληφθεί εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας όσον αφορά τον κορωνοϊό, φαίνεται πως λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό. Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος που έκλεισαν τα σχολεία και εφαρμόστηκε η τηλε-εκπαίδευση, ήταν η μείωση της μετακίνησης των γονέων και κηδεμόνων.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων, σειρά έχει το λιανεμπόριο, ενώ αργότερα και σταδιακά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Βασική προϋπόθεση, όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, είναι να πέσουν κι άλλο τα κρούσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός μας».

Στη συνέχεια είπε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν έτσι ώστε να μην γίνουν εστίες μόλυνσης.

«Εμβόλιο για όλους μέχρι το καλοκαίρι»

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται περισσότερα από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι.

Για τους αρνητές ο κ. Πέτσας είπε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας». Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον πληθυσμό. «Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα», είπε.

Για όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «τα μέτρα στήριξης στην οικονομία θα συνεχιστούν». Μάλιστα, έχει προβλεφθεί για το 2021 να δοθούν 7,5 εκατ. ευρώ για στήριξη στους πληγέντες από την πανδημία.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο, το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο και το κέντρο του ΕΚΑΒ στην Πυλαία. Θα συνομιλήσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και ταυτόχρονα θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη βρέθηκε σε lockdown μία εβδομάδα πριν εφαρμοστεί πανελλαδικά το μέτρο και παρόλα αυτά είναι η μοναδική περιοχή που συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα έχει άμεση εικόνα για την κατάσταση του ΕΣΥ στην πόλη και παράλληλα θα στείλει εκ νέου το μήνυμα στους πολίτες ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν για να υπάρξει μείωση των νέων κρουσμάτων.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης