Από τα ισόβια για ληστεία μετά φόνου, εκτός φυλακής και στο Πανεπιστήμιο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 11:00
Από τα ισόβια για ληστεία μετά φόνου, εκτός φυλακής και στο Πανεπιστήμιο

Την πόρτα της εξόδου από τη φυλακή βλέπει ύστερα από εννέα χρόνια εγκλεισμού ένας 57χρονος Αλβανός που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια και 10χρόνια κάθειρξη, μαζί με έναν ομοεθνή του, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, έκανε δεκτό το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς του στη φυλακή, γεγονός το οποίο οδήγησε σε μείωση της ποινής σε 17 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση και, επειδή έχει ήδη εκτίσει τα 3/5, θα αποφυλακιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο 37χρονος συγκατηγορούμενός του δεν είχε την ίδια τύχη. Το δικαστήριο τον καταδίκασε και αυτόν, όπως πρωτοδίκως για τα ίδια εγκλήματα, αλλά απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για δύο ελαφρυντικά, παρά τη θετική εισήγηση της εισαγγελέα της Έδρας. Έτσι, διατήρησε τα ισόβια για τον φόνο και μείωσε οριακά στα 9 χρόνια κάθειρξη την ποινή για τη ληστεία.

Η υπόθεση είχε λάβει χώρα στα τέλη Απριλίου του 2012. Οι δύο Αλβανοί είχαν συλληφθεί για την ανθρωποκτονία του 80χρονου Παναγιώτη Παναγούλια από τη Μίνθη Ζαχάρως. Αργά το βράδυ, πήγαν στο σπίτι του ηλικιωμένου για να τον κλέψουν, επειδή είχαν ακούσει στο χωριό ότι έκρυβε 100.000 ευρώ.

Αφού τον έβγαλαν από το σπίτι του, τον έσυραν με τη βία στο διπλανό δάσος, τον έδεσαν με ένα καλώδιο, τον φίμωσαν με ένα μαντίλι για να μη φωνάζει και τον χτύπησαν, προκαλώντας του κατάγματα και πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα, για να τους πει πού είχε κρυμμένα τα λεφτά.

Τελικά, αντί για μια περιουσία, κατάφεραν να βρουν σε ένα κουτί μόνο 1.800 ευρώ και, αφού τα πήραν, εγκατέλειψαν τον γέροντα δεμένο στο ύπαιθρο, με αποτέλεσμα να βρεθεί το επόμενο απόγευμα νεκρός από συγγενείς του.

Και οι δύο δράστες στην απολογία τους τη Δευτέρα αποδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στη ληστεία του 80χρονου, αλλά αρνήθηκαν ότι είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν, ζητώντας συγγνώμη για το αποτέλεσμα της πράξης τους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορούμενου, δικηγόρος Πύργου Θεόδωρος Αντωνόπουλος, δόμησε την υπερασπιστική του γραμμή στην υποδειγματική συμπεριφορά του εντολέα του μέσα στις φυλακές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στη φυλακή τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ενώ πρόσφατα πέτυχε και στις πανελλαδικές εξετάσεις, περνώντας στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο πλευρό του βρέθηκε και η οικογένειά του. Ο γιος του και η κόρη του προσπάθησαν να ελαφρύνουν τη θέση του πατέρα τους, αποδίδοντας τις πράξεις του στην απόγνωση που τον είχε κυριεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης και των χρεών που είχε.

Ο 57χρονος κατηγορούμενος, στην απολογία του, είπε ότι έκανε τη ληστεία με σκοπό να πληρώσει οφειλές τις οποίες είχε σε εργάτες του συνεταιρισμού ξυλοκόπων που εκμεταλλευόταν στην περιοχή. «Πήγαμε να κλέψουμε, όχι για να κάνουμε κακό. Ο δεύτερος πήρε την πρωτοβουλία, επειδή είχε ακούσει ότι ο παππούς έκρυβε χρήματα», είπε στο δικαστήριο.

Ο συγκατηγορούμενός του παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στο έγκλημα και είπε: «Το έχω μετανιώσει και ντρέπομαι για την πράξη αυτήν, που με έχει σημαδέψει». Ωστόσο, αρνήθηκε ότι αυτός χτυπούσε τον 80χρονο.

Οι συνήγοροί του, Γιάννης Αποστολόπουλος και Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, ζήτησαν μετατροπή της κατηγορίας, προσπαθώντας να πείσουν το δικαστήριο ότι η ληστεία δεν έγινε με σκοπό την ανθρωποκτονία και πως η αιτία θανάτου του θύματος δεν ταυτιζόταν άμεσα με τα χτυπήματα που δέχθηκε, αλλά ήταν συνέπεια του στρες και ενός πρόσφατου εμφράγματος που είχε υποστεί. Μάλιστα, προσπάθησαν να αποδώσουν την πρωτοβουλία για τη διάπραξη της ληστείας στον δεύτερο κατηγορούμενο, που έμενε για χρόνια στην περιοχή.

Πηγή: pelop.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 11:37