Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του δικαίωσε την οικιακή βοηθό της δημοσιογράφου Ειρήνης Νικολοπούλου, καθώς έκρινε ότι η πρώην παρουσιάστρια της προκάλεσε ψυχολογική βλάβη και την διέσυρε κατηγορώντας την αδίκως ότι αφαίρεσε χρήματα από το ταμείο της εταιρείας συμφερόντων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη, που προκάλεσε μάλιστα το ενδιαφέρον της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα, με εκατέρωθεν αγωγές και μηνύσεις, που είχε ως αποτέλεσμα την υποχρέωση της δημοσιογράφου να αποζημιώσει την οικιακή της βοηθό, Χριστίνα Τοντόροβα, με ποσό ύψους 10.000 ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν το 2004, οπότε και η Ειρήνη Νικολοπούλου διαπίστωσε κλοπή στην εταιρεία της «About Media ΕΠΕ», αφού έλειπαν από συρτάρι γραφείου 4.170 ευρώ.

Στην κατάθεσή της στην Ένορκη Εξέταση, κατηγόρησε -αυθαίρετα όπως αποδείχτηκε- την οικιακή βοηθό της ως βασική ύποπτο της κλοπής με αποτέλεσμα να συνταχθεί κατηγορητήριο εις βάρος της το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατηγορούμενη απάντησε με αγωγή και μετά από συνεχείς αναβολές, το δικαστήριο αποφάνθηκε για την αθωότητα της Χριστίνας Τοντόροβα και την αποζημίωσή της.

​Η δυσφήμηση είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στην οικιακή βοηθό
Το κακό όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα της οικιακής βοηθού που διαμένει από το 2000 νόμιμα στη χώρα μας, είχε ήδη συμβεί: η Ειρήνη Νικολοπούλου διέδωσε σε ιδιοκτήτες σπιτιών στα οποία εργαζόταν η Χριστίνα Τοντόροβα ότι είναι «κλέφτρα», με αποτέλεσμα η τελευταία να χάσει τους περισσότερους πελάτες της, δημιουργώντας της σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αλλά και, τελικά, ψυχολογικά προβλήματα.

«Η ψευδής κατηγορία μου δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, με αποτέλεσμα να ζω μια ανεπανόρθωτη ψυχική κατάσταση και μεγάλη στεναχώρια, που έχει σαν άμεση συνέπεια τη σοβαρότατη ηθική βλάβη της προσωπικότητάς μου. Αναγκάστηκα να θεραπευθώ σε ειδική μονάδα ψυχοθεραπείας όπου διαγνώστηκε ότι πάσχω (σ.σ. μεταξύ άλλων) από κατάθλιψη, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα και υποτροπιάζοντα επεισόδια του αυτοκτονικού ιδεασμού και σκέψεων», αναφέρει στην αγωγή που κατέθεσε η Χριστίνα Τοντόροβα.

Μάλιστα, η Ειρήνη Νικολοπούλου σύμφωνα με τα λεγόμενα της οικιακής βοηθού, δεν δίστασε να την απειλήσει ακόμα και με… απέλαση, επικαλούμενη την ιδιότητα του συντρόφου της! Δεδομένου δε ότι από ένα σημείο και μετά ήθελε να αποφύγει την… καταδίκη της ΕΣΗΕΑ, απέστειλε εκ των υστέρων υπόμνημα στο οποίο τελικά ανέφερε ότι… η Χριστίνα Τοντόροβα είναι αξιόπιστη και δεν την θεωρεί «κλέφτρα».

Ακούστε πώς περιγράφει την υπόθεση η Χριστίνα Τοντόροβα:

Η απόφαση του δικαστηρίου:


Η ανακοίνωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα:

«Η Χριστίνα Τοντόροβα ήρθε στην Αθήνα το 2000 ως οικονομική μετανάστρια από τη Βουλγαρία, για να εργαστεί. Απασχολήθηκε στην οικία και στην εταιρία γνωστής τηλεοπτικής παρουσιάστριας, της Ε. Ν. (σ.σ. τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας), και, όπως μας καταγγέλλει η ίδια, επί έξι χρόνια η ζωή της είχε γίνει κόλαση. Έπεσε θύμα άδικης κατηγορίας και συκοφαντιών, ότι δήθεν αφαίρεσε ένα ποσό από την εταιρία της δημοσιογράφου Ε. Ν. Το γεγονός αυτό την ταλαιπώρησε στα δικαστήρια με υπέρογκα έξοδα, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για το συμβάν, και προκάλεσε μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία. Ο διασυρμός της δεν της επέτρεπε να εργαστεί ανεμπόδιστα.

Ο Γολγοθάς της συνεχιζόταν επί χρόνια, διότι η Ε. Ν. δεν παρουσιαζόταν στο δικαστήριο, για να καταθέσει την αλήθεια. Ξαφνικά, μετά έξι χρόνια, έστειλε επιστολή προς το δικαστήριο εγκωμιάζοντας την προσωπικότητα της Χριστίνας, ισχυριζόμενη ότι ουδέποτε την υποψιάστηκε, ότι σίγουρα η Χριστίνα δεν της αφαίρεσε το ποσό και ότι ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης της. Όμως, η Χριστίνα προσέφυγε στη δικαιοσύνη για ηθική βλάβη κατά της Ε. Ν. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. απόφαση 250/2015 δικαίωσε τη Χριστίνα και υποχρεώνει την Ε.Ν. να πληρώσει το ποσό των 10.000 ως αποζημίωση, συν τα δικαστικά έξοδα, και δέχεται όλο το περιεχόμενο της αγωγής της Χριστίνας, ενώ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της Ε.Ν.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου δείχνει ότι η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ιδιαίτερα για τους οικονομικούς μετανάστες που αντιμετωπίζονται ως «άφωνοι» και «αόρατοι».

Η δημοσίευση αυτής της μαρτυρίας, που τουλάχιστον είχε ένα αίσιο δικαστικό τέλος, ελπίζουμε να αποτελέσει κίνητρο και για άλλους εργαζόμενους και μετανάστες να τολμήσουν, να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Ως ευρωβουλευτής, με τους συνεργάτες μου, παρακολουθούμε στενά κι άλλες υποθέσεις οικονομικών μεταναστριών και μεταναστών που έχουν πέσει θύματα αδικίας, αυθαιρεσίας, ακόμη και κακοποίησης, όπως η Αναστασία στην Ιστιαία Εύβοιας. Κι εύχομαι και γι’ αυτές να έχουμε την ίδια κατάληξη δικαίωσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης