Με τη λεκάνη του Κηφισού να δέχεται μέσα σε ελάχιστες ώρες 30 εκατομμύρια τόνους νερού και την Κέρκυρα όπως και την Ιθάκη να βρίσκονται για δεύτερη χρονιά στο επίκεντρο της θεομηνίας, όλη η χώρα αντιμετωπίζει για δεύτερο 24ωρο την επέλαση του «Μπάλλου», με πρωτόγνωρα ακραία φαινόμενα για την ελληνική πραγματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίησε πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ότι δεν βρισκόμαστε σε καθεστώς κλιματικής αλλαγής, αλλά σε καθεστώς κλιματικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Το γεγονός και μόνο ότι η λεκάνη του Κηφισού απειλήθηκε από 30 εκατομμύρια τόνους νερού σε λίγες ώρες φανερώνει κατά τον κύριο Λέκκα το μέγεθος του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία εφεξής. Δεν επαρκούν οι δομές, αλλά και οι υφιστάμενες δεν ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Μετά το πρώτο 24ωρο σφοδρής επέλασης του «Μπάλλου», με τη χώρα να μετράει πληγές σχεδόν σε όλες τις περιοχές της επικράτειας, οι μετεωρολόγοι αναμένουν και νέα χτυπήματα μέσα στις επόμενες ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει κλιματική κρίση, όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στον μεσογειακό χώρο. Είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας, πολύ ευαίσθητος χώρος. Θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές όπου δεν αναμένεται να τα έχουμε και θα έχουμε σύνθετες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλον ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα», εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτήν τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε», προειδοποίησε. Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον «Ιανό», ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, επειδή είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις – και όχι μόνο στην Ιθάκη, αλλά σε πολλούς μικρούς δήμους, κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Ένας αγνοούμενος στην Εύβοια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο βοσκό στα Μεσοχώρια Εύβοιας. Σύμφωνα με το evima.gr, βρέθηκαν κομμάτια του αυτοκινήτου του και συγκεκριμένα η πόρτα και άλλα κομμάτια, ανάμεσα στην περιοχή Τσακαίοι και Μεσοχώρια. Επίσης, σύμφωνα με το evima, μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία και στα Μεσοχώρια Εύβοιας. Ο επαρχιακός δρόμος στο παραλιακό μέτωπο προς την παραλία Λιμνιώνα «κόπηκε στα δύο» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες στην Εύβοια.

Από εκεί και πέρα, σπίτια πλημμύρισαν στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή των Στύρων, σύμφωνα με το tvstar, ενώ στους Τσακαίους η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε οικογένεια που κινδύνεψε στην οικία της που πλημμύρισε, με το τοπικό μέσο να αναφέρει πως οι πλημμύρες να είναι από τον κεντρικό ποταμό, ο οποίος φούσκωσε από την ποσότητα των νερών.

 

Κέρκυρα: Αποκλεισμένα χωριά, «βομβαρδισμένο» οδικό δίκτυο και αμέτρητες υλικές ζημιές 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έφερε το νησί της Κέρκυρας με το πέρασμά της η χθεσινή κακοκαιρία «Μπάλλος». Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα και χείμαρροι πλημμύρισαν, παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. Στο νησί βρίσκεται από χθες το βράδυ ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας – Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο, όμως χρειάζεται προσοχή λόγω κατολισθήσεων», επισημαίνει ο κ. Μηλιώτης.

Την ίδια ώρα, οι κόποι μιας ζωής είδαν να καταστρέφονται πολλοί καταστηματάρχες, που μέσα σε λίγη ώρα αντιμετώπισαν τόνους νερού και λάσπης που έπνιγαν τα καταστήματά τους στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, αλλά και περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας.

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσαν και πολλά σπίτια, κυρίως στην περιοχή του κάμπου του Ποταμού. Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και την υψηλή στάθμη που έφτασε το ποτάμι «Ποταμός», το οποίο υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό και πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων.

«Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία 50 μαθητές, καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη Νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το “κλείσιμο”, από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Οι μαθητές θα μεταφερθούν σήμερα στα σπίτια τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κλειστά είναι τα σχολεία σε όλα τα νησιά του Ιονίου και τα μαθήματα γίνονται όπου είναι εφικτό, λόγω διακοπών ρεύματος και Ιnternet, διαδικτυακά.

Αυτήν την ώρα έντονα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε περιοχές της Άφρας, της Κυράς Χρυσικού, στου Γαστουρίου, στην εθνική οδό Γύρου – Αχιλλείου και στην εθνική οδό Κέρκυρας – Λευκίμμης, στο ύψος του Περάματος και της Μεσσογγής.

«Βρισκόμαστε όλοι επί ποδός. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, της περιφέρειας και των δήμων της Κεντρικής και της Νότιας Κέρκυρας, που επλήγησαν από τη θεομηνία, δεν έχουν σταματήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να επεμβαίνουν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το νησί είναι δύσκολη. Εκτός από τις φυσικές καταστροφές, είναι πολύ σοβαρές οι υλικές ζημιές τις οποίες έχουν υποστεί συνάνθρωποί μας και θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειαρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Νίκος Μηλιώτης. Ανέφερε πως πρώτο μέλημά του ήταν η διάσωση όσων κινδύνεψαν, χωρίς να κρύβει ωστόσο τους φόβους του «μήπως κάποιος συνάνθρωπός μας έχει κάπου εγκλωβιστεί ή αγνοείται και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό».

 

 

Κόρινθος: Κλειστή λόγω κατολισθήσεων η επαρχιακή οδός Σχίνος – Αλεποχώρι

 

Κλειστή, λόγω κατολισθήσεων, είναι η επαρχιακή οδός Σχίνος – Αλεποχώρι, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο 1ο χιλιόμετρο και ήδη μηχανήματα έργου επιχειρούν, προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος.

Η νύχτα έγινε μέρα στην Κρήτη

Λόγω της κακοκαιρίας, η νύχτα έγινε μέρα σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Σύμφωνα με το cretapost.gr, σε πολλές περιοχές της Κρήτης οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, ενώ έχουν σημειωθεί 7 κοπές δέντρων στην πόλη του Ηρακλείου λόγω των ισχυρών ανέμων, θέτοντας σε «συναγερμό» την Πυροσβεστική, η οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε απάντληση υδάτων. Επίσης το βράδυ, κυρίως στο Ρέθυμνο και τους δήμους Φαιστού, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου, πλημμύρησαν δρόμοι ενώ σημειωθήκαν και κατολισθήσεις.

 

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων

Μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων σε περιοχές της Επικράτειας από τις 10.00 της Πέμπτης έως τις 07.00 της Παρασκευής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Πιο αναλυτικά:

Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεχθεί 779 κλήσεις, κυρίως σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Αναλυτικά:  

– 668 για αντλήσεις υδάτων

– 42 για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες

– 41 για κοπές δέντρων

– 23 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία

– 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ε.Σ. με πέντε (5) συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει δεχθεί 595 κλήσεις.

– 495 κλήσεις στην Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του ΕΚΣΕΔ και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς  και η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων.

– 40 κλήσεις στην περιοχή Ληξούρι στην Κεφαλονιά, εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και δύο για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

– 60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη, εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς οκτώ (8) πυροσβέστες με δύο (2) οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δεχθεί 8 κλήσεις, εκ των οποίων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για αντλήσεις υδάτων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δεχθεί 5 κλήσεις, εκ των οποίων, 2 για άντληση υδάτων, 1 για κοπή δέντρου και 1 για μεταφορά σε ασφαλή σημεία. Στην περιοχή Τσακαίοι στη Νότια Εύβοια μεταφέρθηκαν 3 άτομα σε ασφαλές σημείο. Από τις βραδινές ώρες χθες είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό άνδρα στους Τσακαίους Ευβοίας και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε (5) οχήματα καθώς και εθελοντές.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  έχει δεχθεί 14 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για κοπές δέντρων, 11 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί 15 κλήσεις, εκ των οποίων 6 για αντλήσεις υδάτων και 9 για κοπές δέντρων.

Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει δεχθεί 8 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και, σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης