Δεν έχει τέλος το θρίλερ που παίζεται στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου τις τελευταίες 27 ώρες. Εκεί που οι πυροσβέστες πίστευαν ότι θα μπορέσουν να τιθασεύσουν τις φλόγες οι οποίες εκτείνονται σε ένα μέτωπο μήκους από 5 έως 7 km ξαφνικά οι αναζωπυρώσεις είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα αφού δημιουργούν νέα πύρινα μέτωπα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μεσημέρι της Παρασκευής ξέσπασε νέα δασική πυρκαγιά στην περιοχή Τραχήλι του δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια πλησίον των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή σε ορισμένες περιοχές οι άνεμοι φτάνουν ακόμη και τα εννιά μποφόρ γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις κινήσεις από την πλευρά των πυροσβεστών.

Αναζωπυρώσεις έχουμε την τελευταία ώρα και στο χωριό Θαρούνια όπου και χθες δοκιμάζονταν χωρίς όμως η φωτιά να πλησιάσει τα σπίτια.

Χάρτης με τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ένας 64χρονος συνελήφθη χθες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ως υπαίτιος πρόκλησης της αγροτοδασικής πυρκαγιάς στα Μανίκια, με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού του.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στην περιοχή της Εύβοιας, προς διερεύνηση των αιτιών, για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στον Άγιο Γεώργιο και στο Πυργί.

Συνολικά στην περιοχή του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά και χρειάστηκε η μεταφορά ενισχύσεων από άλλες περιφέρειες της χώρας για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε όλη την περιοχή επιχειρούν αυτήν την ώρα ισχυρότατες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, 185 πυροσβέστες με 98 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες των ΟΤΑ και χωματουργικά μηχανήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

 

Η Πυροσβεστική έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο χωριό Γαβαλάς, όπου το πύρινο μέτωπο πλησιάζει απειλητικά, σύμφωνα με τοπικά μέσα, στο οποίο έχει ζητηθεί από την Πυροσβεστική η προληπτική εκκένωσή του.

Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή βοήθησαν τη φωτιά να περάσει τον δρόμο και να φτάσει στο ρέμα λίγο πριν το χωριό, αναφέρουν τα ίδια μέσα.

Διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα: Το παλεύουμε, πάμε αρκετά καλά

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για τη φωτιά στην περιοχή της Κύμης ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα, Βαγγέλης Παληός.

«Το παλεύουμε, πάμε αρκετά καλά. Όλες οι δυνάμεις είναι στην πρώτη γραμμή από αέρος και εδάφους και ελπίζουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε» υπογράμμισε ο κ. Βαγγέλης Παληός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, ο ίδιος έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια όλες τις προηγούμενες ώρες, όταν η φωτιά απειλούσε ακόμη και χώρια που προληπτικά διατάχτηκε η εκκένωσή τους. «Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο και μέσα στη νύχτα έγινε μεγαλύτερο. Αυτήν τη στιγμή, όμως, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αν μας βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Παληός.

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα «Copernicus» για την καταγραφή της καταστροφής

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ενημέρωση και κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η  Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Εύβοιας (Δήμος Κύμης-Αλιβερίου), προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται δωρεάν.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης