Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε η συγγραφέας και αγωνίστρια της Αριστεράς Μαρία Καραγιώργη- Γυφτοδήμου.

Γεννημένη το 1918 στις Μηλιές Πηλίου, η Μαρία Καραγιώργη πέρασε το 1936 στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οπότε και οργανώθηκε τότε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος, που είχε κηρυχτεί παράνομη από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Είχε ενεργή συμμετοχή στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις του πανεπιστημίου και γι’ αυτό κυνηγήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο του 1939 συνελήφθη από τη Γενική Ασφάλεια Αθήνας. Πέρασε ένα χρόνο στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Από εκεί εξορίστηκε στην Κίμωλο από όπου απέδρασε τον Απρίλιο του 1941, με την κατάρρευση του μετώπου. Από τότε εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, την ΕΠΟΝ, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ στη Θεσσαλία και την Αθήνα. Το 1941 παντρεύτηκε τον ιατρό και πολιτικό της Αριστεράς Κώστα Καραγιώργη.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου κρατήθηκε σε στρατόπεδα στη Χίο, στη Λαμία, στο Τρίκερι Μαγνησίας και στη Μακρόνησο. Μετά τον εμφύλιο συνέχισε την αγωνιστική της δράση μέσα από την ΕΔΑ και το 1963 και 1964 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας.

Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών πιάστηκε στον Βόλο και κλείστηκε στα Γιούρα, Αβέρωφ, Αλικαρνασσό και Ωρωπό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, τα χρόνια που πέρασε στη φυλακή είναι δέκα. Τα χρόνια που ήταν σε παρανομία με ψευδώνυμα και σε παράνομα σπίτια φτάνουν τα οκτώ. Και οι μεταγωγές, τα κρατητήρια, τα στρατόπεδα, οι φυλακές και οι εξορίες που κατά καιρούς γνώρισε, φτάνουν τα πενήντα.

Βιβλιογραφία:

…Και περιμένοντας τη Δημοκρατία, εκδόσεις Προσκήνιο, 2007

Περιμένοντας την Ειρήνη, εκδόσεις Προσκήνιο, 2005

Μέχρι την απόδραση, εκδόσεις Προσκήνιο, 2001

Από μια σπίθα ξεκίνησε…, εκδόσεις Προσκήνιο, 2001

Ανακοίνωση του ΣΥΝ για τον χαμό της:

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου. Η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου από τα φοιτητικά της χρόνια εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Η πολυτάραχη ζωή της υπήρξε συνυφασμένη με τη διαδρομή του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος της πατρίδας μας με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Το 1963 και το 1964 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας, ενώ και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και κλείστηκε στα Γιούρα.

Η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου, φτιαγμένη από το μέταλλο της ανεπανάληπτης γενιάς της Αντίστασης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης στα ιδανικά της αριστεράς για όλους μας.

Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας σε όλους όσους την γνώρισαν, την αγάπησαν και την εκτίμησαν.

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για τον θάνατό της Μαρίας Καραγιώργξη- Γυφτοδήμου:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Καραγιώργη- Γυφτοδήμου, της συντρόφισσας, της ξεχωριστής αγωνίστριας, της πραγματικής κομμουνίστριας. Σε όλη της τη ζωή αγωνίστηκε για τις αξίες της αριστεράς, πληρώνοντας με φυλακές και εξορίες τις ιδέες της. Θα τη θυμόμαστε πάντα ως μια προσωπικότητα της αριστεράς, που έμεινε πιστή έως το τέλος της ζωής της στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Στους οικείους της και στους συντρόφους της εκφράζω τα συλλυπητήριά μου».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης