Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣEΚΑ), στηρίζοντας τους εργαζόμενους στο έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, «ζητώντας να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας για το σύνολο του προσωπικού». Επιπλέον, καλεί τους εργαζόμενους στο έργο να δώσουν το παρών έξω από το κτίριο του ΥΠΠΟΑ (Μπουμπουλίνας 20-22), στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 11:30 πμ.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, μεταξύ άλλων, «καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του ΥΠΠΟΑ να προβεί στην απόλυση στις 30 Νοεμβρίου των εργαζομένων στο έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων που υλοποιεί η ΔΔΕΑΜ, εμπλέκοντάς τους με την κακοδιαχείριση και τα προβλήματα που προκάλεσαν στο έργο και γενικότερα στο Υπουργείο οι ανάδοχοι και οι συναυτουργοί τους». Όπως, δε, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η αποτυχία παράδοσης του ΟΠΣ (σσ. Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος), της βάσης δεδομένων που θα υποδεχόταν τις ψηφιακές καταγραφές των κινητών μνημείων, απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το έργο της ψηφιοποίησης και να βάλει στην κατάψυξη το προϊόν της πολύχρονης και κοπιώδους επιστημονικής εργασίας των συναδέλφων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση

Σ.ΕΚ.Α.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Τ.Θ. 30084
Τ.Κ. 10033, Αθήνα
Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501
Email: sekarchaeologists@gmail.com, http://www.seka.net.gr

24ωρη απεργία την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου,
για τους εργαζόμενους στην ψηφιοποίηση κινητών μνημείων της ΔΔΕΑΜ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) στηρίζοντας τους εργαζόμενους συναδέλφους στο έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων της ΔΔΕΑΜ, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, ζητώντας να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας για το σύνολο του προσωπικού.
Καλούμε τους συναδέλφους στο έργο αυτό να δώσουν αγωνιστικό παρών έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ (Μπουμπουλίνας 20-22) στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, στις 11:30.

Ακολουθεί σχετικό Δελτίο Τύπου του Σ.ΕΚ.Α. που αφορά στο έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων της ΔΔΕΑΜ.

Η θυσία της Ιφιγένειας

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του ΥΠΠΟΑ να προβεί στην απόλυση στις 30 Νοεμβρίου των εργαζομένων στο έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων που υλοποιεί η ΔΔΕΑΜ, εμπλέκοντάς τους με την κακοδιαχείριση και τα προβλήματα που προκάλεσαν στο έργο και γενικότερα στο Υπουργείο οι ανάδοχοι και οι συναυτουργοί τους.

Στη συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου (στις 5/11) με ιθύνοντες του ΥΠΠΟΑ και ενώ πραγματοποιούνταν παράσταση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων του έργου έξω από το κτήριο, σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου έσπευσε να καταλογίσει ευθύνες στους 57 αρχαιολόγους της αυτεπιστασίας αναφορικά με την ανεπιτυχή παράδοση του Πληροφοριακού Συστήματος του έργου, υπεύθυνη για το σχεδιασμό του οποίου ήταν μια ιδιωτική εταιρεία, η I KNOW HOW. Η αποτυχία παράδοσης του ΟΠΣ, της βάσης δεδομένων που θα υποδεχόταν τις ψηφιακές καταγραφές των κινητών μνημείων, απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το έργο της ψηφιοποίησης και να βάλει στην κατάψυξη το προϊόν της πολύχρονης και κοπιώδους επιστημονικής εργασίας των συναδέλφων. Το έργο θα καταλήξει ένας νέος “ΠΟΛΕΜΩΝ”, απαρχαιωμένο και δύσχρηστο, ξεχασμένο σε κλειδωμένους Η/Υ.

Το κωμικοτραγικό και σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται στο να “θεραπεύσει” την πληγή που αφήνει ο νυν ανάδοχος με έναν νέο… ανάδοχο, με την “ελπίδα” ότι θα αποδειχθεί πιο φερέγγυος από τον πρώτο. Ο ΣΕΚΑ παραμένει σθεναρά αντίθετος με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στα έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και προασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού, επισημαίνοντας τους κινδύνους από τέτοιου είδους “συνεργασίες”. Ας σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο αποπληρώθηκαν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση οι συνάδελφοι που εργάστηκαν στο ίδιο έργο συνάπτοντας συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Το ΥΠΠΟΑ έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργία αρχαιολόγων πολλών ταχυτήτων (όσες και οι ανάδοχες εταιρείες) και συνέβαλε στην επιδείνωση των όρων εργασίας των συναδέλφων.

Από την άλλη, η εξαγγελία ενός νέου έργου από τη μεριά της Υπουργού έχει καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα, αφού δημιουργεί ελπίδες για άνοιγμα θέσεων εργασίας ενόψει και προεκλογικής περιόδου και ακολουθεί τα χνάρια των δηλώσεων της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου. Ένα έργο, όμως, δε σχεδιάζεται και δεν υλοποιείται μέσα σε λίγους μήνες και οι υποσχέσεις της Υπουργού να δείξουμε εμπιστοσύνη στο Υπουργείο δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα.

Ο ΣΕΚΑ δε θα επιτρέψει την θυσία των 57 εργαζομένων στο έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ, που ως άλλες “Ιφιγένειες” στις 30 Νοεμβρίου θα θυσιαστούν φέρνοντας δήθεν τον ούριο άνεμο της εξυγίανσης και της κάθαρσης που ευαγγελίζεται η Υπουργός. Απεναντίας απαιτούμε από το ΥΠΠΟΑ να επιδείξει διαχειριστική ικανότητα παρατείνοντας την εργασία του υγιούς κομματιού του έργου της αυτεπιστασίας και παράλληλα να αναζητήσει τα αίτια για τη βρωμιά και την κακοδιαχείριση, που το ίδιο εντόπισε, στα πολιτικά παιχνίδια και τις πιέσεις που κρύβονται πίσω από τους ελέγχους και τις παραλαβές των έργων. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στους υπαίτιους, τους ιδιώτες αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς δημοσίου συμφέροντος, που αμέλησαν την πάγια υποχρέωσή τους να προασπίζονται αποκλειστικά την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και όχι στους εργαζομένους επί συμβάσει που σε καμία περίπτωση δεν παρέκκλιναν των υποχρεώσεων και της εργασίας τους.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ξεκαθαρίζοντας τη στάση του, απαιτεί:

• συνέχιση της εργασίας των 57 αρχαιολόγων στο έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων που εκτελείται με αυτεπιστασία από τη ΔΔΕΑΜ!
• να αποσυνδεθεί το επιστημονικό έργο και η τύχη των συναδέλφων από την όποια εμπλοκή ανάδοχης εταιρείας!
• να προστατευθεί η πολιτισμική μας κληρονομιά και ο δημόσιος χαρακτήρας της!
• όχι στην εργολαβοποίηση του πολιτισμού! Το πείραμα απέτυχε!
• μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους!
• άμεσα προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟΑ, για να αντιμετωπιστεί το γιγαντωμένο πρόβλημα της υποστελέχωσής του!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης