Διαθέσιμο θα είναι από σήμερα Τετάρτη, 1η Φεβρουάριου σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης το βρεφικό γάλα πρώτης ηλικίας.

Συγκεκριμένα, απελευθερώνεται η πώληση του βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας, το οποίο μπορεί πλέον να διατίθεται σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης, δηλαδή και στα σούπερ μάρκετ και όχι μόνο στα φαρμακεία με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Η υπουργική απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 12/Β/10-01-2012).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε πριν την υπογραφή της απόφασης, η διάθεση των παρασκευασμάτων γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) γινόταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Εκτιμάται δε ότι η ρύθμιση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στην τελική τιμή πώλησης των εν λόγω προϊόντων.

Μάλιστα, με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στα συγκεκριμένα παρασκευάσματα κινούνταν σε αδικαιολόγητα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές των παρασκευασμάτων 2ης (6-12 μηνών) και 3ης (1 έτους και άνω) βρεφικής ηλικίας, τα οποία διατίθενται ελεύθερα στην αγορά. Ενώ αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα και για τις τιμές πώλησης των σκευασμάτων αυτών σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, με αφορμή την έναρξη ισχύος της απόφασης, «άλλος ένας αναχρονιστικός κανονιστικός περιορισμός αίρεται, στο πλαίσιο της προσπάθειας απλοποίησης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που διέπει τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς, με γνώμονα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία του εισοδήματος των καταναλωτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης