Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακίνητα, καταθέσεις, μέχρι και… θαλαμηγό διέθεταν οι δύο Έλληνες, ηλικίας 44 και 36 ετών, οι οποίοι αποκόμισαν τεράστια ποσά μέσω απάτης που είχαν στήσει στη Γερμανία.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Ζ. και Γιώργο Μ., οι οποίοι μέσω υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων που υπόσχονταν αμύθητα κέρδη, κατάφεραν από το 2009 να εξαπατήσουν 360.000 Γερμανούς πολίτες (!), αποσπώντας με αυτό τον τρόπο 36 εκατομμύρια ευρώ!

Αναζητούν συνεργάτες τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει μάλιστα από το ρεπορτάζ, η κομπίνα που είχαν στήσει οι δύο Έλληνες ήταν γνωστή στους Βαυαρούς εδώ και καιρό, το πρόβλημα ωστόσο εντοπιζόταν στο γεγονός ότι τα μέλη της σπείρας ήταν διασκορπισμένα.

Συγκεκριμένα, ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν ότι εκτός από τους δύο εγκεφάλους που συνελήφθησαν προχθές το πρωί, σημαντικό ρόλο στην απάτη διαδραματίζουν και άλλοι Έλληνες που ζούσαν στην Γερμανία, οι οποίοι αναζητούνται. Ένας μάλιστα από αυτούς φέρεται να ζει σήμερα στην Αυστρία.
  
Το modus operandi

Όπως προέκυψε από την έρευνα που διεξήγαγαν οι Γερμανικές Αρχές αλλά και οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, οι συλληφθέντες, σε συνεργασία με τους συνεργάτες τους, είχαν καταφέρει -με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο- να εξασφαλίσουν παράνομα «πελατολόγια» από εταιρείες τυχερών παιχνιδιών της Γερμανίας και, έτσι, να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ανθρώπων που είχαν ροπή στον τζόγο.

Παράλληλα, διέθεταν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό (κατά κύριο λόγο γυναίκες) που τηλεφωνούσε σε πολίτες και παρουσιάζοντας ως «δόλωμα» την ευκαιρία να αποκομίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αυτοκίνητα, ή ταξίδια, έπειθαν τα θύματά τους να συμμετάσχουν σε ανύπαρκτες κληρώσεις λαχείων και σε λοταρίες. Η δήθεν συμμετοχή τους βέβαια γινόταν με το… αζημίωτο-τουτέστιν κατέβαλαν μηνιαία συνδρομή 29,90 ευρώ.

«Οι συλληφθέντες ζούσαν στην Γερμανία και δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά εκεί. Είχαν κάποιες εταιρείες κυρίως παροχής υπηρεσιών. Μετά άρχισαν τις απάτες. Είχαν εκπαιδεύσει κατάλληλα το προσωπικό, κυρίως γυναίκες, που έκανε τις τηλεφωνικές επαφές και έτσι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών έπεσε στην παγίδα. Εκτός από τα τυχερά παιχνίδια, τους υπόσχονταν ότι τα χρήματά τους θα αυξηθούν μέσω επενδύσεων» εξηγούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο zougla.gr.

Έβγαζαν μαϊμού αποτελέσματα

Μάλιστα, προκειμένου οι υποτιθέμενοι διαγωνισμοί να είναι πιο πιστευτοί και να μην κινήσουν τις υποψίες των συμμετεχόντων, τα μέλη της σπείρας, εξέδιδαν κατά καιρούς μαϊμού αποτελέσματα και παρουσίαζαν ονόματα «μεγάλων νικητών» που φυσικά είτε δεν ήταν υπαρκτά, είτε επρόκειτο για μέλη της ομάδας.

Επιπλέον, οι δράστες είχαν συστήσει εικονικές εταιρείες, όχι μόνο στην Γερμανία, μέσω των οποίων «ξέπλεναν» μαύρο χρήμα, ενώ διακινούσαν τα χρηματικά αυτά ποσά σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, ανά την υφήλιο, για να μην εντοπίζονται από τις διωκτικές Αρχές.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ένας από αυτούς φέρεται να διαθέτει και μια εταιρεία στην Ελλάδα η οποία ασχολείται με την ενοικίαση αυτοκινήτων.

Ζωή χαρισάμενη

Ταξίδια, πολυτελή ακίνητα, και θαλαμηγοί είναι μερικές μόνο από τις πολυτέλειες που απολάμβαναν οι δύο Έλληνες από την… «επιχείρηση» τυχερών παιχνιδιών που είχαν συστήσει.

Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, «οι δύο άντρες είχαν βγάλει τόσα πολλά χρήματα από την απάτη που είχαν την δυνατότητα να αγοράζουν ακριβά ακίνητα και να χρησιμοποιούν για τις βόλτες τους… μια θαλαμηγό η οποία πρόκειται να κατασχεθεί».

Κάνουν τους… Κινέζους

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της σπείρας ξεκίνησε κατόπιν συνεργασίας των γερμανικών αστυνομικών αρχών με τις ελληνικές.

Προχθές το πρωί, άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια και εταιρείες των δραστών, σε Βουλιαγμένη και Κολωνάκι, και εν συνεχεία τους συνέλαβαν.

Οι δύο άντρες, μετά τη σύλληψή τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν εξαπατούσαν τους πολίτες, αλλά ότι οι κληρώσεις ήταν «καθαρές».

Από τις έρευνες που πραγματοποίσαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του 44χρονου, στην περιοχή της Αθήνας, βρέθηκε μία κεντρική μονάδα Η/Υ, εξωτερικός σκληρός δίσκος και φορητός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων USB, τέσσερα βιβλιάρια καταθέσεων ελληνικών τραπεζών, ελληνικά και ξενόγλωσσα έγγραφα επιχειρήσεων και έξι σφραγίδες (μία ελληνική και πέντε ξενόγλωσσες).

Στο σπίτι του 36χρονου, στην περιοχή της Βουλιαγμένης, βρέθηκαν τρεις κλειστοί φάκελοι, που περιείχαν διάφορα έγγραφα, ενώ στην έδρα δύο εταιρειών των δραστών, στην Αθήνα κατασχέθηκα δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τρεις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, τέσσερις φορητοί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων USB και σκληρός δίσκος εντός θήκης, ελληνικά και ξενόγλωσσα έγγραφα επιχειρήσεων και τρεις ξύλινες ξενόγλωσσες σφραγίδες.


(Το σπίτι του Γιώργου Μ. στην Βουλιαγμένη)

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, πάντα σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Γερμανικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής.

Η απάντηση του Δημήτρη Ζ.

Εξώδικο απέστειλε ο συνήγορος του Δημήτρη Ζ. στο zougla.gr. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο… 



Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Παναγιώτης Σαγκούρης

Διαβάστε επίσης:
Η μαφία των στοιχημάτων, Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014, 12:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης