Φραγμό στους ράμπο του ΣΔΟΕ και στις εφόδους τους σε σπίτια χωρίς την παρουσία εισαγγελέα ή δικαστικού λειτουργού βάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.

Φραγμό στους ράμπο του ΣΔΟΕ και στις εφόδους τους σε σπίτια χωρίς την παρουσία εισαγγελέα ή δικαστικού λειτουργού βάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου ΠάγουΛίγους μήνες μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχε ανάψει φωτιές αφού επέτρεπε την …εισβολή του ΣΔΟΕ, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία δικαστικού λειτουργού, έρχεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικές τέτοιες εφόδους, αποκαθιστώντας ουσιαστικά και άμεσα την συνταγματική επιταγή πως το σπίτι καθενός είναι άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παντελής θεωρεί ότι η εισβολή εφοριακών σε σπίτια χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των δικαστικών αρχών όχι μόνο είναι αντίθετη στο Σύνταγμα αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διώξεις για κατάχρηση εξουσίας ή να καταστήσει παράνομα τα αποδεικτικά στοιχεία που κατασχέθηκαν. «Η διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών από όργανα της φορολογικής διοίκησης, με απλή εντολή του εισαγγελέα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές και οποιονδήποτε σκοπό και αν εξυπηρετούν, κείνται εκτός του πλαισίου της συνταγματικής μας τάξης», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παντελής.

Της γνωμοδότησής του, πάντως, είχε προηγηθεί η ρητή δήλωση το καλοκαίρι, του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου ο οποίος ειχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του σε τέτοιες φοροεπιδρομές σε σπίτια φορολογουμένων χωρίς να είναι παρόντες εισαγγελικοί λειτουργοί. Όλα ξεκίνησαν μετά τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία με πλειοψηφία 14-10 ψήφων είχε κρίνει ότι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, μπορούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να μπαίνουν σε σπίτια ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων προκειμένου να ψάξουν για «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη των οφειλομένων ποσό στο δημόσιο. Σύμφωνα με το ΝΣΚ, η παρουσία του απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα για να συλλεγούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Ο κ. Παντελής με τη γνωμοδότησή του η οποία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση το σπίτι είναι άσυλο υπογραμμίζοντας ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα πρέπει να γίνει αλλαγή του Συντάγματος. Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για τους προληπτικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ σε επαγγελματικούς χώρους κλπ κάτι που ήδη εφαρμόζεται στην πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης