Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Δύο αντίθετες συγκεντρώσεις με αφορμή το προσφυγικό – μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Βικτωρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, η Χρυσή Αυγή και η Ε.ΛΑ.ΣΥΝ. κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «ΟΧΙ στην γκετοποίηση – Θέλουμε να ζήσουμε με Αξιοπρέπεια». Από την άλλη, αντισυγκέντρωση υπέρ των προσφύγων κάλεσαν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕΕΡΦΑ και διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Συγκεντρώθηκαν περίπου 400 άτομα με την πλατεία σε αστυνομικό κλοιό, ενώ μάλιστα εμφανίστηκε και εθνικιστικό πανό στο χώρο από την άλλη πλευρά, η οποία αποτελείτο περίπου από 20 άτομα. Η αντίδραση των αλληλέγγυων ήταν άμεση μέσω αντιρατσιστικών συνθημάτων.

Στο μεταξύ, κατόπιν εντολής, η Αστυνομία έδωσε διορία προκειμένου να αποχωρήσουν και να λήξει η διαδήλωση και από τις δύο πλευρές, διαφορετικά τόνισε ότι θα χρησιμοποιούσε άλλα μέσα. Mάλιστα, συγκεντρώθηκαν και αρκετοί κάτοικοι οι οποίοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές, καθώς βασικό τους αίτημα ήταν μια «καθαρή πλατεία Βικτωρίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ενώ η ομάδα των διαδηλωτών αποχωρούσε ειρηνικά από την πορεία, τους επιτέθηκε αναίτια η ομάδα «ΔΡΑΣΗ», με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ.

Η Αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε ομάδα που μετά την συγκέντρωση κατέφυγε στην ΑΣΟΕΕ από όπου πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που ήταν έξω από το κτίριο.

Δείτε φωτογραφίες του zougla.gr τη στιγμή που σημειώνονται ξυλοδαρμοί διαδηλωτών

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν χρυσαυγίτη να απειλήσει οικογένειες με μωρά παιδιά. Ο πραγματικός κίνδυνος για την κοινωνία είναι οι ακροδεξιοί», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Να ξέρει ο κ. Μπακογιάννης ότι αύριο θα ξεμπερδέψουμε με τους νεοναζί και με όσους φλέρταρε και συνεργάζονταν προεκλογικά», το μήνυμά της.

«Η σύναξη μίσους κατά μεταναστών, προσφύγων και του κινήματος αλληλεγγύης, την Τετάρτη 15 Ιούλη, στην πλατεία Βικτωρίας, που την καλούν ρατσιστές με το προσωπείο των “επιτροπών κατοίκων” Αγίου Παντελεήμονα και Πλατείας Αμερικής είναι μια πρόκληση κατά των ελευθεριών όλων μας», τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ.

«Οι γειτονιές μας είναι για όλους και όλες μας, ότι η Βικτώρια ήταν, είναι και θα είναι μια γειτονιά μεταναστών/τριων, όπου η αλληλεγγύη πάντα θα νικά», επισημαίνει στο δικό του κάλεσμα το «Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα» που ετοιμάζει και μικροφωνική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.

Ένταση μεταξύ κατοίκων για την πλατεία Βικτωρίας

 

Η αστυνομία διώχνει από την πλατεία πρόσφυγες ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τους διαδηλωτές

 

Στην αντιπροσφυγική συγκέντρωση ακροδεξιών ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος

Aπό την πλευρά των ακροδεξιών, ο Ηλίας Κασιδιάρης

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το φακό του zougla.gr: 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης