Ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε και ήδη έχει δρομολογήσει την κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή του Κολωνού, που αντιμετώπισε προβλήματα στην πρόσφατη κακοκαιρία. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας στην κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τις επιπτώσεις που είχε το πέρασμα του «Μπάλλου» από την Αθήνα.

   Εμείς, είπε ο κ. Μπακογιάννης, δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και δεν κάνουμε «παιχνίδι ευθυνών». Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι έπεσε το 1/3 της βροχής ενός χρόνου, ενώ υπογράμμισε ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο πιο συχνά και εντονότερα. Αυτά, πρόσθεσε «ξεπερνούν μια δημοτική αρχή και τη θητεία της. Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός για Αθήνα και τις υποδομές της». Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Αξιώτης, το υπουργείο υποδομών, μετά από αίτημα του δήμου στις αρχές του καλοκαιριού, του εκχώρησε την αρμοδιότητα της επικαιροποίησης της σχετικής αντιπλημμυρικής μελέτης της ΕΥΔΑΠ του 1998, καθώς και της κατασκευής του έργου. Ο κ. Αξιώτης υπενθύμισε, ότι τον Αύγουστο εντάχθηκε στον Προϋπολογισμό σχετικός κωδικός με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το έργο που ξεκινά σύντομα. Επίσης, είπε ότι εντός του 2021 έχουν καθαριστεί 5500 φρεάτια, εκ των οποίων τα 2500 μετά τον Ιούνιο. Τόσο ο κ. Αξιώτης, όσο και άλλοι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι, αναφέρθηκαν και στην ετοιμότητα του μηχανισμού του δήμου, ο οποίος επιχειρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, όπου υπήρχε πρόβλημα. 
 
Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για «τριτοκοσμικές σκηνές» στην Αθήνα, που απέδειξαν «στην πράξη πόσο κούφιες ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδινε η δημοτική αρχή περί δήθεν ετοιμότητάς της να υποδεχτεί τα καιρικά φαινόμενα. Το παραδοσιακό παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών υποτιμά τους δημότες και προσπαθεί να αποκρύψει συγκεκριμένες επιλογές της παράταξης του δημάρχου», είπε. Επίσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, ότι μείωσε τον προϋπολογισμό για τον καθαρισμό των φρεατίων και τη συντήρηση του δικτύου των ομβρίων, «την ώρα που επιλέγει να ρίξει άλλα 3 εκατομμύρια στη ‘μαύρη τρύπα’ της Πανεπιστημίου». Κάλεσε δε τη δημοτική αρχή, «να συντονιστεί με τις ανάγκες της πόλης και να επανακαθορίσει τις προτεραιότητές της».  
 
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, υπογράμμισε ότι «όσα συνέβησαν στην Αθήνα αποτυπώνουν τις ευθύνες και τις «ιεραρχήσεις κυβέρνησης, δήμου, Περιφέρειας. Όπου κι αν ρίξετε το μπαλάκι των ευθυνών, ΝΔ είναι» είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο. Επίσης τόνισε ότι «δεν ήταν μόνο ο Κολωνός. Πλημμύρισαν δρόμοι, έγινε καταρράκτης ο Λυκαβηττός» ανέφερε μεταξύ άλλων.  
 
Ο Βασίλης Καπερνάρος, εκ μέρους της παράταξης «Αθήνα το σπίτι μας», πρότεινε στη δημοτική αρχή να καλέσει και να ζητήσει από τους βουλευτές της Α΄Αθηνών όλων των κομμάτων, να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων.  
 
Στις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και αυτοδιοίκησης για το πως κτίστηκε η Αθήνα και στις ελλείψεις που έχει σε υποδομές, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου.  
 
Ο κ. Μπακογιάννης έκανε επίσης αναφορά και στο θέμα του Γηροκομείου Αθηνών, στο οποίο διορίστηκαν από το δικαστήριο ως προσωρινή διοίκηση τα μέλη που πρότεινε ο δήμος, τα οποία δεν προέρχονται μόνο από τη δημοτική αρχή αλλά και από άλλες παρατάξεις. Ωστόσο, τόνισε, ένα εξ αυτών, το οποίο είχε προταθεί από την «Ανοιχτή Πόλη», «άσκησε παρέμβαση ενάντια στην πρόταση του δήμου. Πρόκειται για πισώπλατη μαχαιριά» δήλωσε ο δήμαρχος και κάλεσε την «Ανοιχτή Πόλη» να ξεκαθαρίσει την στάση της.  
 
Απαντώντας ο εκπρόσωπος της παράταξης, Ρήγας Αξελός, τόνισε ότι αμέσως αποδοκιμάστηκε η ενέργεια αυτή του συγκεκριμένου ατόμου, την οποία χαρακτήρισε «γελοία» και «απαράδεκτη». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης