Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού αλλά και απλός κόσμος που αγάπησε τον Τζίμη Πανούση αποχαιρέτησαν σήμερα τον αγαπημένο καλλιτέχνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, έπειτα από ανακοπή καρδιάς που υπέστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις 14.00 από το κοιμητήριο της Ν. Μάκρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιάννης Ζουγανέλης

Μανώλης Γλέζος

Λήτης

Ο Λάκης Παπαδόπουλος

Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Φοίβος Δεληβοριάς

Γιάννης Γιοκαρίνης

Βασίλης Κικίλιας

Βασίλης Λέκκας

Στ. Ξαρχάκος

Λ . Μαχαιρίτσας

Εκκεντρικός, αντισυμβατικός, καυστικός, εξαιρετικά ευφυής και χαρισματικός, ο Τζιμάκος ξεχώρισε για το πηγαίο και αυθεντικό χιούμορ του, με το οποίο σχολίαζε τα κακώς κείμενα του τόπου.

Στις παραστάσεις του και στη μουσική του άκουγε κάποιος αλήθειες για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Μίλησε για τους «Νεοέλληνες» που «καίνε τα δέντρα και χτίζουν μεζονέτες, που κάνουν τα παιδιά τους μαριονέτες», για τα «κάγκελα» που έβλεπε «παντού», για την παρακμή της κοινωνίας, αλλά και για την αληθινή, καθαρή φιλία, την αγάπη…

Εξίσου χαρισματικός υπήρξε και στη σκηνή, ιδιαίτερα στον αυτοσχεδιασμό και τη stand up comedy.
Όσοι είχαν την ευκαιρία να τον απολαύσουν επί σκηνής, δεν ξεχνούν τον αφοπλιστικό τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τη γλώσσα και χτυπούσε με τη σάτιρα την «καρδιά» της κοινωνικο-πολιτικής, ηθικής -και κάθε είδους- παρακμής.

Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε video clip, το οποίο και επρόκειτο να παίξει στην εκπομπή του Διονύση Σαββόπουλου «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», όμως το περιεχόμενό του αποδείχτηκε «πολύ τολμηρό». Τελικά, πρώτος το προέβαλε ο Μάνος Χατζιδάκις, περιλαμβάνοντάς το στο πρόγραμμα του Σείριου, στο Zoom της Πλάκας.

Ο Τζίμης Πανούσης «έφυγε», όμως παραμένει πάντα εδώ, αφήνοντας έντονα το προσωπικό του στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή.

Δ. Σχοινάς

Ηλίας Ψινάκης

Τζ. Βαβούρας



Λίγα λόγια για τον Τζίμη

Ο Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς – τον Θεόδωρο και τη Φωτεινή – στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Χολαργό. Το 1973 βρήκε από αγγελία δουλειά σε περιοδεύοντα θίασο. Στη συνέχεια εγκατέλειψε τον θίασο για να δουλέψει ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επιστολή παραίτησής του είναι ενδεικτική της γενικότερης κοσμοθεωρίας του:

Ο καλλιτέχνης δήλωνε μουσικά αυτοδίδακτος και πως έπαιζε λίγο απ’ όλα. Πρώτες προσπάθειες στον χώρο της μουσικής έγιναν με το σχήμα «Χαρούμενη Κουδουνίστρα». Στο β΄ μισό της δεκαετίας του 1970 σχημάτισε το συγκρότημα Μουσικές Ταξιαρχίες. Από τον επόμενο δίσκο «Κάγκελα Παντού» (1986) ο Πανούσης αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του.

Πέρα από τη μουσική o Τζίμης Πανούσης είχε ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λιγότερο με τον κινηματογράφο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης