Αντιμέτωπος με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι εκ νέου ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού εδώ και περίπου 20 ημέρες έχει σταματήσει η αποκομιδή, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες σκουπιδιών να βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος, «η υπηρεσία καθαριότητας δεν μπορεί να προχωρήσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων, διότι ένα νομικό κώλυμα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Παλαίρου στην Αιτωλοακαρνανία δεν επιτρέπει τη μεταφορά των απορριμμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμο Βόνιτσας και μας έχουν ενημερώσει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεπεραστεί το πρόβλημα, και ως εκ τούτου θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη μεταφορά της ποσότητας που έχουμε συμφωνήσει» πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος, «όταν θα λυθεί το πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ Παλαίρου, οι 500 τόνοι απορρίμματα που θα μεταφερθούν εκεί απλώς θα δώσουν μία προσωρινή λύση, μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, ο δήμος φροντίζει να παραμένει καθαρή η περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Όπως δηλώνει, «μαζεύουμε τα απορρίμματα και τα μεταφέρουμε σε άλλες περιοχές, ώστε οι επισκέπτες να μη σχηματίζουν άσχημες εντυπώσεις». Παράλληλα, σημειώνει ότι ο δήμος έχει φροντίσει να συγκεντρώνονται τα απορρίμματα σε μεγάλους σάκους, για να μην εντείνεται το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Γεωργακόπουλος τονίζει ότι μέχρι να εφαρμοστεί η ενδιάμεση λύση που προωθεί ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας και αφορά στη λειτουργία μονάδας μηχανικής διαλογής, που -όπως εκτιμά- δεν θα υλοποιηθεί πριν από τον Απρίλιο του 2016, θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος ΧΥΤΑ, ώστε να μεταφέρονται τα απορρίμματα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας παράγονται κάθε χρόνο περίπου 3.500 τόνοι απορρίμματα, ενώ αυτά που είναι ανακυκλώσιμα φθάνουν τους 700 τόνους ετησίως.

Σχετικά με τις ενέργειες του δήμου, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος σημειώνει ότι έχει υποβληθεί πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη, για κομποστοποίηση, τεμαχισμό κλαδιών και διαχείριση των αποβλήτων από ελαιοτριβεία.

Επίσης, αναφέρει ότι έχει υποβληθεί πρόταση και για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LIFE», που αφορά στη χρηματοδότηση έργων δράσης για το κλίμα και το περιβάλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης