Βίντεο – φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Τραγωδία δίχως τέλος στην Αττική, όπου από χθες κατακαίγονται δασικές εκτάσεις στα Γεράνεια Όρη, στην Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας και στον Κάλαμο Ωρωπού.
Ο αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γιώργος Κοκκόλης αποκάλυψε ότι σε περιοχή κοντά στην Αργυρά Ακτή βρέθηκαν τουλάχιστον 20 νεκροί, με τα σωστικά συνεργεία να κάνουν λόγο για πλέον των 30, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερα από 50. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία, υπάρχουν 156 τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τραυματισμένα είναι 16 παιδιά, ωστόσο έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 710 άτομα έχουν διασωθεί διά θαλάσσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Περιοχές όπως το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς, η Ραφήνα, το Κόκκινο Λιμανάκι, η Κινέτα έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε ένα από τα πιο φονικά περιστατικά πυρκαγιών στη χώρα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνούς, περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Αυτήν την ώρα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα και συγκεκριμένα:

Στην Κινέτα επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα και 17 άτομα του πεζοπόρου τμήματος, τέσσερα εθελοντικά οχήματα και υδροφόρες του δήμου. Από αέρος συνδράμουν πέντε ελικόπτερα.
Στην Καλλιτεχνούπολη επιχειρούν 190 πυροσβέστες, 96 οχήματα, 12 εθελοντικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα του πεζοπόρου τμήματος, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, από την Κύπρο ξεκινούν για την Αθήνα δυνάμεις της πυροσβεστικής αποτελούμενες από 60 μέλη πυρόσβεσης, 20 μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 20 δασοπυροσβέστες και 20 μέλη της πολιτικής Άμυνας και θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η διευθέτηση για τη συνδρομή των Κύπριων πυροσβεστών έγινε έπειτα από οδηγίες του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη της ελληνικής κυβέρνησης Νίκο Τόσκα, εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια.

Ανείπωτη τραγωδία με 26 νεκρούς
Με το πρώτο φως της ημέρας τουλάχιστον 26 άνθρωποι βρέθηκαν μέσα σε ένα οικόπεδο στον παραθαλάσσιο οικισμό Μάτι. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, όλοι τους ήταν μέσα σε αυτοκίνητα, τα οποία βρέθηκαν καμένα στον δρόμο δίπλα στο οικόπεδο.

Τραγική ειρωνεία, 30 μέτρα πριν από την ακτή, οι άνθρωποι -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- προσπάθησαν να φτάσουν στην παραλία στο Κόκκινο Λιμανάκι, στην περιοχή Αργυρά Ακτή, περνώντας μέσα από χωράφι. Για κακή τους τύχη όχι μόνο εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, αλλά η πρόσβασή τους στο νερό ήταν αδύνατη, καθώς μπροστά τους ήταν γκρεμός. Στην Αργυρά Ακτή τούς περίμεναν τα πλοιάρια που από νωρίς επιχειρούσαν διασώσεις.

Δείτε την αυτοψία του zougla.gr με το πρώτο φως της ημέρας στην Καλλιτεχνούπολη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πτώμα στο Μάτι
Απανθρακωμένο πτώμα στον Νέο Βουτζά
Οι 26 άνθρωποιθ εγκλωβίστηκαν καθώς δεν μπορούσαν να διαφύγουν από το σημείο
Κατεστραμμένα σπίτια από την πύρινη λαίλαπα
Πλάνα από το οικόπεδο όπου βράθηκαν τα 26 πτώματα
Καμμένα οχήματα
Η Αλέκα Παπαρήγα στον τόπο της τραγωδίας
Το χρονικό της τραγωδίας
Τραγικός είναι ο απολογισμός από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, με τις φλόγες να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους μεταξύ της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά.

Νεκρό βρέφος 6 μηνών από τη φονική πυρκαγιά

Ένα βρέφος μόλις 6 μηνών έχασε τη ζωή του από τις φονικές πυρκαγιές.

Οι γονείς του νεογέννητου άφησαν το σπίτι τους στο Μάτι και βρέθηκαν στην παραλία, προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες.

Εκεί τους περισυνέλεξε σκάφος και τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, ωστόσο το άτυχο βρέφος παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς.

Εσπευσμένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών έπειτα από λίγη ώρα άφησε την τελευταία του πνοή.

Πολλά σπίτια στην ευρύτερη περιοχή υπέστησαν ζημιές, αυτοκίνητα κάηκαν, πολίτες εγκλωβίστηκαν και υπέστησαν εγκαύματα, ενώ απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους παιδιά από κατασκηνώσεις.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, αγνοούνταν 10 τουρίστες, οι οποίοι μπήκαν σε μια βάρκα προκειμένου να απομακρυνθούν από την πύρινη λαίλαπα. Λίγο αργότερα ο λοστρόμος του πλοίου Speedrunner που κατέπλεε στο λιμάνι της Ραφήνας είδε μέσα στη θάλασσα ανθρώπους να κολυμπούν. Το πλοίο αμέσως έκοψε ταχύτητα και κατέβασε σωστική λέμβο, η οποία και τους διέσωσε.

Κλήση προκειμένου να παραλάβει εγκλωβισμένους από παραλία στην περιοχή Μάτι Αττικής δέχθηκε το Λιμενικό Σώμα.

Η ομάδα ατόμων είχε εγκλωβιστεί στο σημείο λόγω της πυρκαγιάς που μαινόταν στην περιοχή και στο σημείο έσπευσαν πλωτά του Λ.Σ. για να τους παραλάβουν.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, για την απομάκρυνση των κατοίκων επιστρατεύτηκαν ένα αρματαγωγό και μια φρεγάτα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων στέλνοντας πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Πολίτες μεταφέρθηκαν με εγκαύματα από την περιοχή της Νέας Μάκρης σε νοσοκομεία. Για τυχόν κι άλλους τραυματίες από τις πυρκαγιές τέθηκαν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Η πυρκαγιά λίγο πριν από τις 19.00 το απόγευμα της Δευτέρας πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές σπιτιών.

Έπειτα από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκκενώθηκαν τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έκαναν ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουν το μέτωπο, ωστόσο το έργο τους δυσχέραιναν οι δυνατοί άνεμοι.

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η αστυνομία, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, σημειώνονται εκτροπές:

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Φλέμινγκ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα (περιοχή Ραφήνας).

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγίου Χριστοφόρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα (περιοχή Πικερμίου).

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα (περιοχή Νέας Μάκρης).

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Διονύσου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνας (περιοχή Νέας Μάκρης).

Στην οδό Αλεξάνδρου Φλέμινγκ και Νηρέως, στην πλατεία Ραφήνας, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προς Αρτέμιδα.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανήματα κ.ά.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας νωρίτερα στο zougla.gr έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο μέτωπο, σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να το διακόψουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Πρόσθεσε επίσης πως η φωτιά διεκόπη προς το Νταού Πεντέλης, αλλά κινείται νοτιοδυτικά προς τη Ραφήνα.

Ωστόσο, αργότερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε πως έχουν καεί δύο σπίτια. 

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αρτέμιδας – Σπατών, Πέτρος Πουλάκης, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως έχουν καεί έξι σπίτια καθώς και πολλά αυτοκίνητα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης