Στην επιτάχυνση των αποφάσεων για την απελευθέρωση της αγοράς με πρώτο βήμα την απόφαση να μένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα (κάτω των 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές του χρόνου και τα πολυκαταστήματα 10 Κυριακές που συνδέονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τις περιόδους των εκπτώσεων προχωρά η κυβέρνηση.

Tο θέμα μεταφέρεται στη Βουλή η οποία θα κρίνει τελικώς αν τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά – προαιρετικά – 52 Κυριακές τον χρόνο και θα νομοθετήσει τους νέους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη

«Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου τις απόψεις “κύκλων” του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι αφού «κατάργησαν» την κυριακάτικη αργία για τα καταστήματα, φαίνεται πως “απορρίπτουν” την πρότασή μας για δήθεν ίδρυση αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ βεβαιώνουν ότι το ίδιο έπραξε και ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ στην συνάντηση που είχαμε μαζί του.

Όλα αυτά θα στερούνταν σοβαρότητας αν δεν δημοσιεύονταν στον ημερήσιο Τύπο ως πολύ έγκυρες πληροφορίες. Δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε, το Υπουργείο, τους “κύκλους” του ή την Τρόικα στο θέμα των Κυριακών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν ξέρουμε πλέον με ποιον να συζητήσουμε υπεύθυνα, τι ερωτήματα να θέσουμε και σε ποιον.
Κάνουμε σαφές για άλλη μια φορά ότι εμείς ουδέποτε προτείναμε τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων αλλά την αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων δομών των συνεταιριστικών Τραπεζών. Να επισημάνουμε ότι δεν θυμόμαστε να απέρριψε την πρότασή μας ο κ. Ράιχενμπαχ, όταν την καταθέσαμε σε συνάντηση μαζί του;

Ένα είναι σίγουρο, εμείς μαζί με τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας –κόντρα στους «κύκλους»- επιμένουμε στις προτάσεις της αγοράς για το θέμα των Κυριακών και επίσης θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της πρότασής μας με τις συνεταιριστικές Τράπεζες για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειλικρινά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο το Υπουργείο εξακολουθεί τα “μπρος – πίσω” στο θέμα των Κυριακών, όταν η πρόταση έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της κοινωνίας και υπονομεύει την ανάπτυξη – την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί – απορρίπτοντας εκ προοιμίου μία χρηματοδοτική πρόταση, που μπορεί να ωθήσει την αγορά προς το ξεπέρασμα της κρίσης.

Για ακόμη μία φορά το εμπόριο απευθύνεται σε “ώτα μη ακουόντων”. Και αναρωτιέμαι, πώς φαντάζεται το Υπουργείο να μεθοδεύσει την ανάκαμψη της αγοράς; Ερήμην της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας; Ή μήπως με επιλεκτικές διαρροές από “κύκλους” ανώνυμων «υπευθύνων»; Δυστυχώς, η οικονομική μας κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και κάποιοι επιμένουν να αναλώνονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Νομίζω ότι έφτασε η ώρα να σταματήσει ο αποκλεισμός των θεσμοθετημένων φορέων της αγοράς από τις συζητήσεις και να αποκατασταθεί ο κοινωνικός διάλογος».
.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης