Άνοιξε για το κοινό, έπειτα από πολλά χρόνια, το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, το οποίο δέχθηκε την Κυριακή και τους πρώτους 57 επισκέπτες από το Στέκι Καθηγητών Ρεθύμνου που βρέθηκαν στην περιοχή.

Προκειμένου το θέατρο να καταστεί επισκέψιμο, συνεργεία του Δήμου Μεγαλόπολης τις προηγούμενες ημέρες καθάρισαν τον περιβάλλοντα χώρο και απομάκρυναν μεγάλη μεταλλική κατασκευή, η οποία κάλυπτε από παλαιότερες εργασίες την ορχήστρα του θεάτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη δημοτική αρχή επισημαίνεται ότι οι εργασίες για την άμεση λειτουργικότητα του χώρου είναι το πρώτο βήμα προς τον μακροπρόθεσμό τελικό στόχο της αποκατάστασης μεγάλου τμήματος του αρχαίου θεάτρου.

Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης είναι επισκέψιμο για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00-15.00, ενώ το Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι επισκέψιμο για γκρουπ έπειτα από συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται 3 χλμ. έξω από τη Μεγαλόπολη, κοντά στον δρόμο Μεγαλόπολης – Καρύταινας.

Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης ήταν από τα μεγαλύτερα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π.Χ. Κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο λίγο μετά το 370 π.Χ. Το κοίλο του είχε διάμετρο 145 μ., ενώ η ορχήστρα του 30 μέτρα περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1890 αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές του Βρετανικού Ινστιτούτου η ορχήστρα, το προσκήνιο, μέρος της προεδρίας, οι χαμηλότερες λίθινες κερκίδες, τα επιβλητικά αναλήμματα των παρόδων και τα θεμέλια της σκηνοθήκης. Πριν από μερικά χρόνια, μέρος του κοίλου του υπέστη κατολίσθηση.

Σήμερα, στον χώρο του Θερσυλίου είναι σε εξέλιξη νεότερες ανασκαφές, ενώ έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας για την υποστύλωση και συντήρηση του θεάτρου, εκτελούνται αναστηλωτικές εργασίες στον χώρο της εισόδου του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης