Άνοιξαν η Λεωφόρος Κηφισού και η Παραλιακή, λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, είχε αποφασιστεί να μείνουν κλειστές από τη μία τη νύχτα έως τις 8 το πρωί, για την προστασία των οδηγών. Ωστόσο, η εικόνα με την κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Αττική ήδη από το βράδυ της Πέμπτης ήταν πολύ καλύτερη. Έχουν ανοίξει και οι υπόλοιπες οδικές αρτηρίες, που παρέμειναν κλειστές λόγω συσσώρευσης των υδάτων.

Κλειστό παραμένει μόνο το τμήμα από την παλιά Λεωφόρο Ποσειδώνος, από την οδό Επαμεινώνδα έως το ύψος των «Jumbo», και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύσκολη παραμένει η ημέρα για την περιοχή της Νότιας Εύβοιας, αφού ο «Μπάλλος», μετά την επιδρομή στη βόρεια πλευρά του νησιού, μετατοπίστηκε εκεί, προκαλώντας αρκετά σοβαρά προβλήματα. Νωρίτερα το απόγευμα στα δύο κόπηκε ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία Λιμνιώνα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι κλειστά τα σχολεία στην Αττική, το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα δικαστήρια και οι Εισαγγελίες της Αττικής, με εξαίρεση τις υποθέσεις που αφορούν σε αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και όσες χρήζουν άμεσου χειρισμού, λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

 

Δύσκολες ώρες στην Εύβοια

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr, εδώ και αρκετές ώρες αγνοείται ένας 70χρονος άνδρας από το χωριό Στουπαίους του Δήμου Καρύστου. Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές, που πραγματοποιούν αναζητήσεις μέχρι και αυτήν την ώρα, καθώς επίσης εθελοντές της ομάδας Sar 312 από το Αλιβέρι σπεύδουν αυτήν την ώρα για ενίσχυση, έχοντας δύο αυτοκίνητα με ειδικό εξοπλισμό.

Εν τω μεταξύ, δίπλα σε ρυάκια, χειμάρρους, ποταμούς και σε γέφυρες ξενύχτησαν τα δεκάδες πληρώματα της Πυροσβεστικής και οι χειριστές των χωματουργικών μηχανημάτων στη Βόρεια Εύβοια, που ήταν σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. ώστε να παρέμβουν, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πλημμύρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα θέματα. Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων, αφού μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα δεν νιώθουν ασφαλείς. Οι έντονες βροχοπτώσεις, όμως, δεν έχουν εγκαταλείψει την Εύβοια, καθώς δοκιμάζεται το νότιο τμήμα του νησιού από χθες το βράδυ.

Η υπερχείλιση ποταμού στα Νέα Στύρα, η διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή, τα οκτώ πλημμυρισμένα σπίτια και ο απεγκλωβισμός των οικογενειών που είδαν τα νερά να μπαίνουν στα σπίτια τους, μαζί με τον αγνοούμενο 70χρονο βοσκό τον οποίο αναζητούν ακόμη οι πυροσβέστες, είναι τα καθοριστικά σημεία που όλη τη νύχτα έκαναν έντονη την αγωνία.

Με το φως της μέρας, πλέον, οι 15 πυροσβέστες αλλά και εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του 70χρονου βοσκού στο χωριό στο Τσακαίοι του Δήμου Καρύστου ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τον βρουν. Ο ίδιος, σε επικοινωνία μαζί τους, τους περιέγραψε πως βρισκόταν σε ένα βοσκοτόπι και ότι είναι κυκλωμένος από χείμαρρο που έχει φουσκώσει.

Από νωρίς το απόγευμα της χθεσινής μέρας ήταν συνεχείς οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, αλλά και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι της περιοχής και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και είχε ως αντικείμενο τον συντονισμό των δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν την πιθανή εκδήλωση του φαινομένου.

Στη Νότια Εύβοια οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν οικογένειες και να τις μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, καθώς τα νερά πλημμύρισαν πάνω από 8 σπίτια. Την ίδια στιγμή, στην παραλιακή ζώνη του πρώην Δήμου Στυρέων εντοπίζονται αρκετές ζημιές σε υποδομές, καθώς κυρίως η άσφαλτος της παραλιακής ζώνης έχει υποχωρήσει.

Τέλος, όπως αποφασίστηκε από χθες, για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ σε όλη την Εύβοια.

Στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα βρέχει συνεχώς, καθώς η κακοκαιρία «Μπάλλος» έχει επισκεφθεί αρκετές από τις περιοχές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί προβλήματα.

 

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής: 1.424 κλήσεις σε όλη τη χώρα

Μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων σε περιοχές της Επικράτειας από Ω/10:00/14-10-2021 έως Ω/07:00/15-10-2021, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Πιο αναλυτικά:

Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεχθεί 779 κλήσεις, κυρίως σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Αναλυτικά:  

– 668 για αντλήσεις υδάτων

– 42 για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες

– 41 για κοπές δέντρων

– 23 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία

– 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχουν η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ε.Σ. με πέντε (5) συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει δεχθεί 595 κλήσεις: α) 495 κλήσεις στην Κέρκυρα, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις-μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων, που είναι σε εξέλιξη. Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του ΕΚΣΕΔ και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων. β) 40 κλήσεις στην περιοχή Ληξούρι στην Κεφαλονιά, εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και δύο για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. γ) 60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη, εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς οκτώ πυροσβέστες με δύο οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας. Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ συνδρομή παρέχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δεχθεί 8 κλήσεις, εκ των οποίων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για αντλήσεις υδάτων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δεχθεί 5 κλήσεις, εκ των οποίων, 2 για άντληση υδάτων, 1 για κοπή δέντρου και 1 για μεταφορά σε ασφαλή σημεία. Στην περιοχή Τσακαίοι στη Νότια Εύβοια μεταφέρθηκαν 3 άτομα σε ασφαλές σημείο. Από τις βραδινές ώρες χθες είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό άνδρα στους Τσακαίους Ευβοίας και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα καθώς και εθελοντές.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δεχθεί 14 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για κοπές δέντρων, 11 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί 15 κλήσεις, εκ των οποίων 6 για αντλήσεις υδάτων και 9 για κοπές δέντρων.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει δεχθεί 8 κλήσεις για κοπές δέντρων.

 

Περιορισμένες οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση

Σε ένα τμήμα της Ελευσίνας περιορίζονται αυτήν την ώρα οι διακοπές ρεύματος. Η βλάβη, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, θα αποκατασταθεί σύντομα. Χθες σημειώθηκαν διακοπές στο κέντρο της Αθήνας, την Καλλιθέα, το Κορωπί και την περιοχή του Ρέντη, που αποκαταστάθηκαν με την παρέμβαση συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία παραμένουν σε επιφυλακή.

 

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ για σήμερα, Παρασκευή, ο καιρός αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερος, αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλη ένταση των φαινομένων. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Από το απόγευμα, τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι – νοτιοανατολικοί 6-7, στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

Ο καιρός στην Αττική

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, και την Παρασκευή στην Αττική, όπου η βροχόπτωση άφησε περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές σήμερα. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι, νότιοι – νοτιοανατολικοί 5-6 και βαθμιαία 7-8 Μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε νοτιοδυτικούς. Θερμοκρασία, από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Nεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι, βόρειοι – βορειοδυτικοί 4-6 Μποφόρ. Θερμοκρασία, από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Στη Δυτική Μακεδονία, νεφώσεις με ισχυρές βροχές κατά διαστήματα και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Άνεμοι: Στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη από ανατολικές διευθύνσεις και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες, 4-6, και στο Θρακικό τοπικά έως 7 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά και Πελοπόννησος

Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Η Δυτική Ελλάδα επλήγη ιδιαίτερα από την κακοκαιρία «Μπάλλος» την Πέμπτη, με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Κέρκυρα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στην Ήπειρο θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν. Άνεμοι: Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 7-8 Μποφόρ. Στα βόρεια από ανατολικές, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους – βορειοδυτικούς, 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

 

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία, νεφώσεις με βροχές, κατά διαστήματα ισχυρές, και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές, βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι – βορειοδυτικοί 5-6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 5-7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Κυκλάδες – Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, βαθμιαία 8 και πιθανώς τοπικά 9 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

 

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: Νότιοι – νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία 8 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Εύβοια

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία 8 Μποφόρ. Στα βόρεια, βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης