Μπροστά σε ένα θλιβερό θέαμα βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή οι συγγενείς των θυμάτων του κορωνοϊού που ενταφιάστηκαν στα κοιμητήρια του Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Την ημέρα που επέλεξαν να κάνουν ένα τρισάγιο στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν διαπίστωσαν ότι κάποιοι τάφοι ήταν καλυμμένοι με τσιμέντο και χαλίκια. Μιλώντας στη Voria.gr συγγενής θύματος έκανε λόγο για τραγικές εικόνες που βεβηλώνουν τη μνήμη των νεκρών. Κατήγγειλε δε ότι στον χώρο που χρησιμοποιείται για τις ταφές όσων έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό δεν υπάρχει ούτε δρόμος, ούτε διάδρομος, με αποτέλεσμα οι συγγενείς να περπατούν μέσα στις λάσπες, προκειμένου να επισκεφτούν τον τάφο του δικού τους ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις στα κοιμητήρια, αξιοποίησαν ένα οικόπεδο, ένα χωράφι στην ουσία, στο τέλος των κοιμητηρίων και πρώτα σκάβουν τους λάκκους και στη συνέχεια θα γίνει η διαμόρφωση του χώρου. Δεν έχει δρόμο, δεν έχει πεζοδρόμια. Δεν μπορούμε να πατήσουμε από τις λάσπες που έχει να κάνουμε ένα τρισάγιο. Είναι ντροπή. Έχουμε τον πόνο μας, τουλάχιστον να μπορούμε να αποδώσουμε τιμές στους συγγενείς μας όπως πρέπει», είπε χαρακτηριστικά.

Εργασίες διαμόρφωσης

Όπως εξήγησε ο Πέτρος Τράκας, γενικός γραμματέας των κοιμητηρίων τη διαχείριση των οποίων έχει ο Σύνδεσμος Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι εικόνες αυτές οφείλονται στις εργασίες διαμόρφωσης του συγκεκριμένου ταφικού τμήματος που έγιναν το περασμένο Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε μία σύμβαση ως Σύνδεσμος Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης με έναν εργολάβο για χωματουργικές εργασίες για 25 μέρες τον χρόνο. Όταν είδαμε ότι αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και οι θάνατοι από COVID, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το συγκεκριμένο ταφικό τμήμα και να κάνουμε άλλες 96 θέσεις αξιοποιώντας πέντε εργάσιμες ημέρες από τη σύμβαση. Οι λάκκοι ανοίχτηκαν σε τρεις διαδρόμους, όμως το τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Θα πρέπει στην πρώτη σειρά να πέσει τσιμέντο, έτσι ώστε να γίνει κράσπεδο και ανάμεσα στις σειρές θα πρέπει να μπει πάλι τσιμέντο, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν τα μνήματα, που έχουν ήδη αρχίζει να μας ζητούν να τοποθετήσουν οι συγγενείς», εξήγησε ο κ. Τράκας και πρόσθεσε: «Επειδή όταν πέφτει τσιμέντο πρέπει να γίνει προκήρυξη έργου κι αυτό είναι χρονοβόρο, είπαμε μέχρι να γίνει η διαδικασία του διαγωνισμού να ξεκινήσουμε την κρασπεδοποίηση μόνοι μας. Ιδίως τώρα που έβρεξε δύο μέρες τρέχαμε να προλάβουμε μην ενοποιηθούν οι λάκκοι. Γίνονται οι διάδρομοι που διαχωρίζουν τις σειρές και γίνεται η τσιμεντοποίηση μεταξύ των θέσεων».

Ο κ. Τράκας ανέφερε ότι επειδή το ποσό που απαιτείται για όλες τις εργασίες είναι μικρό, 17.000 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση, χθες ζητήθηκε από την περιφέρεια να το αναλάβει, ώστε να υλοποιηθεί ταχύτερα, με κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις θλιβερές εικόνες των τάφων, επισήμανε πως πρόκειται για χαλίκι που έπεσε για να οριοθετηθούν τα διαχωριστικά με βάση τον κανονισμό του Κοιμητηρίου, το οποίο προφανώς παρασύρθηκε από τη βροχή.

Ασφυκτική η κατάσταση στα κοιμητήρια

Στα κοιμητήρια του Ευόσμου αποτυπώνεται και η δραματική κατάσταση που έχει προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο οι ταφές νεκρών από COVID ήταν μόλις δέκα, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 82. Από τις συνολικά 96 θέσεις που ανοίχτηκαν στο νέο ταφικό τμήμα, είναι πλέον κενές οι 42, ενώ υπάρχουν κι άλλες 57 διαθέσιμες σε διπλανό χώρο.

Η κατάσταση, πάντως, ήταν ασφυκτική και πριν από την πανδημία για τα κοιμητήρια έκτασης 150 στρεμμάτων, που εξυπηρετούν τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης (Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά), καθώς και τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης από τον Βαρδάρη και προς τα δυτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλους τους υπόλοιπους θανάτους υπάρχουν διαθέσιμες συνολικά μόνο 165 θέσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό, είναι υποχρεωτική η εκταφή μετά τα τέσσερα χρόνια.

Για τον λόγο αυτό ο σύνδεσμος ήδη έχει κινήσει τη διαδικασία για την επέκταση των κοιμητηρίων σε έκταση 65 στρεμμάτων, που θα εξασφαλίσει επιπλέον 3.500 θέσεις.

«Εδώ και 4-5 μήνες έχουμε ξεκινήσει διαδικασία για επέκταση των κοιμητηρίων. Είμαστε στη διαδικασία μελετών, τις οποίες ελπίζουμε να έχουμε στα χέρια μας μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου και μετά θα προχωρήσουμε στη δημοπρασία. Αν πάνε όλα καλά με τον διαγωνισμό θα είμαστε έτοιμοι μέχρι τέλος του 2021», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου, Γρηγόρης Κυριακίδης.
Το κόστος της επέκτασης ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγή: voria.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης