Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα των εκατομμυρίων ανέργων που καθημερινά συνωστίζονται έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας και τον ΟΑΕΔ, το ΑΣΕΠ κλείνει τα μάτια και αφήνει εκτός δουλειάς πτυχιούχους με τα προσόντα που απαιτούνται για συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης.

Το ΑΣΕΠ απέκλεισε συμμετέχοντα σε διαγωνισμό που πληρούσε όλες τις προϋποθέσειςΧαρακτηριστική είναι η ιστορία του κ. Γιώργου Τάμογλου, ο οποίος ενώ ήταν βέβαιος, λόγω προσόντων, ότι θα προσληφθεί στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ως τεχνολόγος τροφίμων, τελικά αποδείχθηκε ότι υπολόγιζε χωρίς το… ΑΣΕΠ.

Ας ξετυλίξουμε όμως το ρεπορτάζ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο διαγωνισμός

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Αύγουστο του 2014, όταν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόσληψη, μεταξύ άλλων, 15 τεχνολόγων τροφίμων.

Ο διαγωνισμός έγινε, τα σχετικά έγγραφα κατατέθηκαν και ο κ. Τάμογλου ήταν σίγουρος ότι θα προσληφθεί, καθώς είναι πτυχιούχος της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕΕ) της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων με εξειδίκευση στα ζωικά τρόφιμα, ενώ παράλληλα έχει και μεγάλη προϋπηρεσία.

Τελικά, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε, αφού μετά το πέρας της αξιολόγησης ενημερώθηκε ότι στη σειρά κατάταξης είχε καταταγεί 18ος, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε ο βασικός τίτλος σπουδών του.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, διαπίστωσε ότι πριν από εκείνον υπήρχαν τα ονόματα ανθρώπων που δεν διέθεταν σχετικό τίτλο σπουδών. Όπως ήταν λογικό, απευθύνθηκε στο ΑΣΕΠ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, ωστόσο η απάντηση που έλαβε από την ανεξάρτητη αρχή σίγουρα δεν ήταν αυτή που ανέμενε…

«Η απάντηση του ΑΣΕΠ είναι προκλητική»

Ειδικότερα, στην απάντηση που του απέστειλαν από το ΑΣΕΠ αναφέρουν ότι ναι μεν ο τίτλος σπουδών του είναι ισότιμος προς τα πτυχία των ΤΕΙ, ωστόσο επισημαίνουν ότι ο λόγος που τον κατέταξαν σε αυτήν τη θέση είναι διότι δεν τους προσκόμισε βεβαίωση ισοτιμίας της σχολής του.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό. Όφειλε ο κ. Τάμογλου μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά να προσκομίσει βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας; Η απάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι όχι, καθώς ο νόμος ορίζει την αυτοδίκαιη ισοτιμία των ΚΑΤΕΕ με τα ΤΕΙ.

Τα παραπάνω, μάλιστα, επιβεβαιώνει και σχετικό έγγραφο του ιδρύματος…

Σε αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Βέροιας ο κ. Τάμογλου κάνει λόγο για «αναίτιο αποκλεισμό», καταγγέλλοντας παράλληλα την «αυθαίρετη, απαράδεκτη και επιζήμια ενέργεια της διοίκησης της Ε.Β.Ζ. σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη ατόμων χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα, γεγονός το οποίο διαιωνίζει το καθεστώς της αναξιοκρατίας».

Ακούστε πώς περιγράφει την κατάσταση στο zougla.gr…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης