Βίντεο-Φωτογραφίες: Nίκος Χριστοφάκης
Επιμέλεια: Στέλλα Μεϊμάρη

Πολύ σοβαρή η κατάσταση στην Εύβοια. Η φωτιά έχει διασπαστεί σε τρία μέτωπα. Τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός εκκενώθηκαν, όπως και η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου που βρίσκεται στο Μακρυμάλλι. Προληπτικά εκκενώθηκε και το χωριό. Δυστυχώς το ένα από τα μέτωπα αυτή την ώρα κινείται προς τα Ψαχνά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εικόνα από τη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας με το φακό του zougla.gr: 

Η ανησυχία είναι ότι σταμάτησαν οι ρίψεις από τα πτητικά μέσα (5 ελικόπτερα, 6 αεροσκάφη Καναντέρ και 2 αεροσκάφη Πετζετέλ).

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί αυτή την ώρα έχουν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυνάμεις του Στρατού σπεύδουν στην περιοχή για να συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

«Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτη περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς. 

Οι καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό της ευρύτερης περιοχής και φτάνουν και μέχρι τα Ψαχνά, ενώ την ίδια στιγμή η πυροσβεστική αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της. 

Ενισχύθηκαν περαιτέρω οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια

Ενισχυθήκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα  και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στην πυρκαγιά 

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει πως συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, ύστερα από σχετικό αίτημά του, συμβάλλοντας στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια (στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει πως διέθεσε πλατφόρμα για τη μεταφορά βαρέως τύπου χωματουργικού μηχανήματος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του, σημειώνοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».


Μπλόκο της Αστυνομίας στην παραλία Πολιτικών Ευβοίας αναγκάζει τα αυτοκίνητα να επιστρέψουν πίσω

 Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια

Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο, ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Σύμφωνα με την Τροχαία, πραγματοποιούνται εκτροπές των οχημάτων στα εξής σημεία: α) Στη 16η X.Θ. της Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στον κόμβο Καστέλλα και β) Στη 49η X.Θ. της Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού στη διασταύρωση πάλι.

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4 υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων παρουσία του Σκουρλέτη

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, συγκλήθηκε εκτάκτως και συνεδριάζει μέχρι και αυτή την ώρα το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Στο Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων συμμετέχουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Υποστήριξης, οι συντονιστές και οι επιτελείς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, δύο εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ένας του Λιμενικού.

Παράλληλα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες σε πολλές περιοχές της χώρας, από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τον Στρατό, καθώς και εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη και ελικόπτερα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Στρατού και αερολεσχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης