Εφτά στα δέκα παιδιά κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη «επιτρεπτή ηλικία», συμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, σε δείγμα 14.000 μαθητών από 400 σχολεία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πλειοψηφία των παιδιών (41%) ξεκινά να χρησιμοποιεί το ίντερνετ στην ηλικία των 7 – 8 ετών ενώ ένα 20% δηλώνει ότι ξεκίνησε το «σερφάρισμα» στην πολύ μικρή ηλικία των 4-6 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, και το 21% δηλώνει πως δέχθηκε διαδικτυακή παρενόχληση, την οποία επιχείρησε να αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν. 

Επίσης, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο ίντερνετ, το 14% έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ έξι στα 10 παιδιά έχουν συναντήσει βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Ασφαλή και Υπεύθυνη Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Καλαμαριάς, ενώ ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και «Πρέσβειρα για Ασφαλές Διαδίκτυο», Μαρία Σπυράκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε η υπερβολική χρήση του ίντερνετ από τα παιδιά καθώς το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του ψηφιακού κόσμου. Μόλις ένα 4% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο ενώ ένα 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν έχει εθιστεί.

Το 83% των παιδιών «σερφάρει» χωρίς την επίβλεψη των γονέων του

Αίσθηση επίσης προκαλεί η παραδοχή από τα παιδιά ότι σχεδόν οι μισοί γονείς δε θέτουν όρια όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 83% των παιδιών δηλώνει ότι «σερφάρει» χωρίς την επίβλεψη των γονέων του, ενώ όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σχεδόν οι μισοί γονείς (43%) δεν θέτουν όρια στα παιδιά τους όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου αλλά και τον χρόνο παραμονής στον ψηφιακό κόσμο.

Η πλειοψηφία των παιδιών (58%) δηλώνουν ότι έμαθαν μόνα τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και μόλις ένα 4% πως το έμαθε στο σχολείο από κάποιον εκπαιδευτικό. Παρά το γεγονός ότι δηλώνουν αυτοδίδακτα θεωρούν ότι γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και μόνο το 12% δηλώνει λίγο ή καθόλου ενημερωμένο.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό κόσμο κυρίως για να μιλάνε με τους φίλους τους (36%), να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική (33%), να παίζουν παιχνίδια (24%). Επιπλέον, το 58% δηλώνει ότι μπορεί να ξεχωρίσει μια αληθινή είδηση από μια ψευδή. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασχολείται μέχρι δύο ώρες την ημέρα το 63% των παιδιών. Το 13% φτάνει τις 3 – 4 ώρες, ενώ το 9% περνάει περισσότερες από 4 ώρες. Βέβαια, τα Σαββατοκύριακα αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που ασχολούνται πάνω από τέσσερις ώρες στα social media φτάνοντας το 15%.

Με τα διαδικτυακά παιχνίδια σε καθημερινή βάση έως 2 ώρες ασχολείται το 57%. Τις 3 έως 4 ώρες την ημέρα φτάνει το 9% και περισσότερες από τέσσερις ώρες απασχολείται το 7%. Το ποσοστό των παιδιών που παίζουν περισσότερες από 4 ώρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διπλασιάζεται και φτάνει το 15%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης