Άλλοι 120 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αναχώρησαν σήμερα από τη Λέσβο με προορισμό το Ανόβερο της Γερμανίας. Πρόκειται για την τελευταία πτήση που πραγματοποιείται από τη Λέσβο για τη Γερμανία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εθελοντικών μετεγκαταστάσεων.

Στο αεροδρόμιο παρών ήταν και ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ολοκληρώθηκε σήμερα ένα πολύπλοκο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Αφορούσε συνολικά 1.553 πρόσφυγες. Το πρόγραμμα αυτό είχε δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο χαρακτηριστικό ήταν ότι έγινε μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συμφωνία με την καγκελάριο Μέρκελ. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά μετεγκαταστάθηκαν πρόσφυγες και όχι αιτούντες άσυλο σε ευρωπαϊκή χώρα. Για πρώτη φορά η μετεγκατάσταση έγινε απευθείας από ελληνικό νησί, και συγκεκριμένα από τη Λέσβο, με ό,τι αυτό μπορεί να συμβολίσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν, εκτός από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελληνική Αστυνομία και ο ΔΟΜ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, σε υλοποίηση της υπόσχεσης που έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μέχρι τα τέλη Απριλίου «θα παραδοθούν τα κλειδιά της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ στον Δήμο της Μυτιλήνης για να αξιοποιήσει την περιοχή όπως επιθυμεί».

Με τη σημερινή αναχώρηση, ο αριθμός των προσφύγων που μετεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία φτάνει τους 1.553. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναχωρήσει η τελευταία πτήση από την Αθήνα για το Ανόβερο της Γερμανίας, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της μετεγκατάστασης συνολικά 2.750 προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στη Γερμανία, που ξεκίνησε στις 18 Απριλίου 2020.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «η Ελλάδα θέλει να εκφράσει θερμές ευχαριστίες προς τη γερμανική κυβέρνηση για την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξή της στην προσπάθεια για αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης