Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η επόμενη επανοπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Απριλίου 2016, 18:30
Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η επόμενη επανοπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία
Η Ελλάδα ανέβαλε ως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας μεταναστών στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, δήλωσε την Τρίτη Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως δεν αναμένεται να υπάρξει επανεισδοχή άλλων μεταναστών στη χώρα του μέχρι τότε.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως η Τουρκία επρόκειτο να προχωρήσει την Τετάρτη στην επανεισδοχή άλλων 200 μεταναστών που θα επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν από τη Λέσβο στην πόλη Δικελί το πρωί της Τετάρτης, είχε διευκρινίσει αξιωματούχος από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας της Σμύρνης (Ιζμίρ).

Καμιά λεπτομέρεια δεν δόθηκε για την επιμελητειακή διάσταση αυτής της επιχείρησης ή την εθνικότητα των μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία. Οι τουρκικές Αρχές δεν επρόκειτο να προχωρήσουν στην επανεισδοχή κανενός μετανάστη σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επαναπροώθησε τη Δευτέρα μια πρώτη ομάδα 202 προσώπων στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη την 18η Μαρτίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία με σκοπό την αποτροπή της ροής παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών, που μεταφέρθηκαν με πλοίο από τα νησιά της Λέσβου και της Χίου στο Δικελί, ήταν Πακιστανοί, Αφγανοί και Ιρανοί, ενώ μόνο δύο ήταν Σύροι.

Αφού καταγράφηκαν και υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, όλοι, πλην των Σύρων, μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε κέντρα υποδοχής στην περιοχή Σαράντα Εκκλησίες (Κιρκλάρελι· βορειοδυτικά).

Θα παραμείνουν εκεί εν αναμονή της εξέτασης από τις τουρκικές Αρχές των φακέλων τους ενόψει της ενδεχόμενης επαναπροώθησής τους στις χώρες καταγωγής τους.

Η συμφωνία προβλέπει την επανεισδοχή από την Τουρκία όλων των μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου και ακόμη τονίζει ότι για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται από την Ελλάδα, άλλος ένας θα μετεγκαθίσταται σε κάποια χώρα της Ε.Ε., στο πλαίσιο ενός προγράμματος με όριο τους 72.000 ανθρώπους.

Η αύξηση των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στα ελληνικά νησιά επιβράδυνε τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Απριλίου 2016, 18:37