Στην επιβολή νέων φόρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς τα… κουκιά του Ασφαλιστικού δεν βγαίνουν και ο δημοσιονομικός στόχος (σ.σ.:1,1 δις) δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί, εάν δεν υιοθετηθούν νέα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το σκεπτικό πως οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται διατεθειμένο να επανεξετάσει τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμαΩς εκ τούτου, και με το σκεπτικό πως οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται διατεθειμένο να επανεξετάσει τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα.

Στο τραπέζι μπαίνουν η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η επιβολή ενός φόρου στους «πλουσίους» και η αξιοποίηση των πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις. Από τα τρία προαναφερθέντα μέτρα, ως επικρατέστερο προκρίνεται το πρώτο, καθώς θα είναι πιο άμεσα εφαρμόσιμο.

Όσον αφορά στον φόρο των πλουσίων, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί ο «ορισμός» του πλουσίου, εάν τεθεί υπ’ όψιν πως όσοι διαθέτουν ακίνητα αλλά και υψηλά εισοδήματα έχουν ήδη υποστεί την επιβολή αρκετών φόρων. Σχετικά με το τρίτο μέτρο, των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμάται ότι δεν θα έχει άμεση απόδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 1,1 δις που αναζητούνται από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό εκτιμάται ότι θα αποφέρουν συνολικά περίπου 700 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, τα υπολειπόμενα αναζητούνται από νέα μέτρα.

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης

Tην ίδια ώρα, σε άμεση ισχύ θέτει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την αύξηση των χαμηλότερων, πριν από τα 62 και τα 67, ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που είχαν «κλειδώσει» κυρίως οι παλαιοί ασφαλισμένοι χωρίς να επιβάλει υποχρεωτικά αύξηση και στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

H απόφαση δημοσιεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και αφορά στη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την απόφαση την οποία υπογράφει ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται έως το 2022 στα 62 χρόνια με 40 έτη προϋπηρεσίας και στα 67 με 35.

Με την απόφαση καταργούνται, στην ουσία, όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ ακόμη και στο ΙΚΑ (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων). Η μετάβαση στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας γίνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια (μέχρι το 2022).

Υπολογίζεται ότι με τις παρεμβάσεις αυτές επηρεάζεται αρνητικά η ζωή χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι «εγκλωβίζονται», ανάλογα με την περίπτωση, από 6 μήνες έως και 17 έτη παραπάνω δουλειάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης