Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Αναβρασμός επικρατεί στην Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, την ώρα που ο περιορισμός των απωλειών που θα υποστεί η εθνική μας οικονομία από τη ραγδαία μείωση του τουρισμού είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κλείνουν όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί των ελληνοβουλγαρικών συνόρων πλην του Προμαχώνα, γεγονός το οποίο αναμένεται να επιφέρει ραγδαία μείωση στην υπερπολύτιμη τουριστική κίνηση και διέλευση των γειτόνων μας στους τουριστικούς μας προορισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ζήτημα απέστειλε ήδη επιστολή στον πρωθυπουργό ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθανάσιος Τσώνης, στην οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την εν λόγω εξέλιξη, καθώς «αποδυναμώνει όλες τις προσπάθειες των επαγγελματιών και φορέων του τουρισμού για προσέλκυση τουριστών από τις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού».

Όπως επισημαίνει στην επιστολή, «η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα (Νυμφαίας, Ορμένιου, Εξοχής και Κυπρίνου) για τους τουρίστες μας φαίνεται ακατάληπτη. Ειδικά την ώρα που όλοι οι επαγγελματίες περίμεναν τον Ιούλιο για να αυξηθεί η υπάρχουσα ροή Ρουμάνων, Βουλγάρων και άλλων εθνικοτήτων. Η απόφαση αυτή μας αιφνιδιάζει και ζητάμε περαιτέρω διευκρινίσεις. Η υγεία των συμπολιτών μας είναι και παραμένει προτεραιότητα, αλλά εν προκειμένω δεν βλέπουμε τον λόγο που τίθεται σε κίνδυνο, από τη στιγμή που μπορούν να γίνονται τεστ ανίχνευσης σε όλα τα συνοριακά περάσματα. Αντιθέτως η περιφέρειά μας στηρίζει τις ελπίδες επιβίωσής της στη διέλευση αυτών των τουριστών, ενώ ο αποκλεισμός της θα δημιουργήσει ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες και μια δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση».

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Αθανάσιο Τσώνη, ο οποίος μας εξήγησε το πρόβλημα και υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνουν -υπό συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας- τα σύνορα ανοιχτά, καθώς οι βόρειοι γείτονες αποτελούν την οικονομική «ανάσα» που χρειάζεται ολόκληρη η περιοχή. Τα στοιχεία μέχρι τώρα ήταν μάλιστα αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς η μείωση της κίνησης ήταν αρκετά περιορισμένη, συγκριτικά με τις άλλες περιοχές της χώρας που βασίζονται στις αεροπορικές αφίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Έβρο, δε, υπάρχουν ειδικά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις ομορφιές της Θράκης μας και των συνόρων, για πολλές ημέρες…

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης