Κριθάρι εμποτισμένο με κάποιο φυτοφάρμακο ήταν το θανατηφόρο δόλωμα με το οποίο ασυνείδητοι επιχείρησαν να εξοντώσουν 11 νεαρά άλογα σε αγροτουριστική επιχείρηση που διοργανώνει ιππικές περιηγήσεις στις πηγές του ποταμού Αχέροντα.

Το πρωτοφανές περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ζώων, ενώ τα υπόλοιπα εννέα, που αρχικά βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, φαίνεται πως διασώζονται, καθώς ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγήθηκε έγκαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιδιοκτήτες της περιφραγμένης φάρμας, που είναι εγκατεστημένη κοντά στο χωριό Γλυκή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, δίπλα στις όχθες του Αχέροντα, βρίσκονταν κοντά στα ζώα τους μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και αντίκρισαν το θλιβερό θέαμα λίγες ώρες μετά, το πρωί της Παρασκευής, όταν επέστρεψαν στο σημείο.

Όλα τα άλογα ήταν ξαπλωμένα στο έδαφος, με δύο από αυτά να ψυχορραγούν και τα υπόλοιπα να βγάζουν αφρούς από το στόμα, να τρέμουν και να προσπαθούν να αναπνεύσουν. Στις ταΐστρες των ζώων οι ιδιοκτήτες βρήκαν, εκτός από την τροφή που τους είχαν δώσει, ποσότητες κριθαριού με έντονη οσμή φαρμάκου. «Αμέσως, κατάλαβα τι είχε συμβεί, γιατί εμείς δεν τους δίνουμε κριθάρι», είπε στο «Έθνος» ένας εκ των ιδιοκτητών, ο οποίος δεν βρήκε ίχνη παραβίασης στο περιφραγμένο κτήμα.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές και στο σημείο έσπευσαν δύο κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι χορήγησαν στα άτυχα ζώα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να αποβάλουν το δηλητήριο από τον οργανισμό τους και να μην απορροφηθεί αυτό στο αίμα τους. Παράλληλα, έλαβαν δείγματα ιστών από τα νεκρά άλογα, με σκοπό να ανιχνευθεί στο εργαστήριο η ακριβής ουσία που χρησιμοποίησαν οι δράστες, για να τα δηλητηριάσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εννέα ζώα ευτυχώς ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή και φαίνεται πως διαφεύγουν τον κίνδυνο.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το αστυνομικό τμήμα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, αστυνομικοί του οποίου λαμβάνουν καταθέσεις.

Διαβάστε επίσης: Δηλητηρίασαν 11 άλογα στον Αχέροντα
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014, 23:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης