Μετά τις πολυεπίπεδες αντιδράσεις στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και, βεβαίως, του υπουργού Υγείας για τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο, προκειμένου να τιθασευτεί η πανδημία, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξαιρετικά χαλαρή στάση έναντι της Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος… αναδιπλώθηκαν με θεαματικό τρόπο. Προφανώς ύστερα από ανεπίσημες, αλλά έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ειδική εγκύκλιο, διά της οποίας επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους πιστούς να εμφανίσουν αρνητικά rapid tests ή RCR για να συμμετέχουν σε λειτουργίες και άλλες εκκλησιαστικές εκδηλώσεις. 

Πρέπει να επισημανθεί πως στο μεσοδιάστημα μεταξύ των ανακοινώσεων του Θάνου Πλεύρη για τα νέα μέτρα και των ανακοινώσεων της Ιεράς Συνόδου, διάφοροι υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο υπουργός Υγείας, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την πολύ χαλαρή στάση της κυβέρνησης έναντι της Εκκλησίας και τη μη θέσπιση ειδικών μέτρων που αφορούν στην ασφάλεια του Εκκλησιάσματος, αλλά και των ίδιων των κληρικών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον Κλήρο να τηρούν «επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή PCR).

Προτρέπει, παράλληλα, εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει, επίσης, την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κ.ά. να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή PCR). Ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας. Η Ιεραρχία ανταποκρίθηκε αμέσως και έστειλε τη σχετική εγκύκλιο για τη διενέργεια τεστ. Υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων θα είναι τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης