Η σφοδρή επίθεση που δέχονται για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Novartis οι εισαγγελείς διαφθοράς έγιναν η αιτία να παρέμβει η ηγεσία του Αρείου Πάγου ζητώντας αυτοσυγκράτηση στη δημόσια κριτική τονίζοντας πως η «στοχοποίηση» των λειτουργών της Δικαιοσύνης όχι μόνο δε βοηθάει αλλά βλάπτει το κλίμα νηφαλιότητα που απαιτείται. Με κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου , ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου καλούν τους φορείς δημοσίου λόγου να σεβαστούν το μέτρο στην κριτική τους, υπενθυμίζοντάς τους με νόημα πως «η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο χειρισµός από τη ∆ικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσµοθετηµένη από την έννοµη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Όµως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της ∆ικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. ΄Αλλωστε, η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ηµητρίου-Βασιλοπούλου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης