Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Νοεμβρίου και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ηγείται πλέον της ομάδας των ιεραρχών οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τη μισθοδοσία των ιερέων και την εκκλησιαστική περιουσία.
Η υπόθεση της εκμετάλλευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, όπου οι πλούσιες μητροπόλεις έχουν βαρύνουσα γνώμη και ψήφοΣε συνάρτηση με τις αντιδράσεις που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί εκ μέρους του κλήρου η συνεδρίαση της Ιεραρχίας αναμένεται να είναι εξαιρετικά θερμή και ενδεχομένως πολύ προβληματική ως προς την ίδια τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.
Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν ως προς το θεαθήναι.

Διότι η υπόθεση της εκμετάλλευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, όπου οι πλούσιες μητροπόλεις έχουν βαρύνουσα γνώμη και ψήφο, όπως επί παραδείγματι η Μητρόπολη Ιωαννίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τέλος, παρά τις όποιες επικοινωνιακού τύπου κινήσεις το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει ακόμη εκφράσει επίσημη θέση ως προς την ουσία της συμφωνίας. Επισημαίνεται πως στο Φανάρι υπάγονται τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη αλλά και πως ο Οικουμενικός Θρόνος έχει λόγο ως προς την περιουσία των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών (Β. Ελλάδα).

Οι δηλώσεις Άνθιμου
«Εθνική αυτοκτονία» χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Άνθιμος χαρακτήρισε διχαστική τη συμφωνία και εκτίμησε πως δεν θα εγκριθεί στην Ιερά Σύνοδο.

«Βεβαίως είναι διχαστική η συμφωνία… Αν δεν ήταν μεγάλο το ποσοστό των ορθοδόξων, θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά τώρα μιλάμε για ελληνοχριστιανικό πολιτισμό» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, «ο μακαριότατος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, αλλά αυτό την επομένη δημιούργησε εντύπωση, ανησυχία… Δεν μπορεί να περάσει αυτή η συμφωνία, τέτοια ενέργεια είναι εθνική αυτοκτονία».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη Ιερώνυμου – Τσίπρα παρατήρησε ότι ήταν «λάθος να δώσουν την εντύπωση ότι εμείς συμφωνούμε και θα γίνει να χωριστεί η Εκκλησία από το κράτος».

«Την προσεχή Παρασκευή στην έκτατη σύγκληση της Ιεραρχίας θα δούμε τις απόψεις της Ιεραρχίας, είμαι βέβαιος ότι στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι υπέρ της ενότητας του κράτους και της εκκλησίας μας για να σταθούμε σε αυτόν τον τόπο που επιβουλεύονται πάρα πολλοί» τόνισε ο κ. Άνθιμος.

«Αυτήν τη στιγμή και όπως τόσους αιώνες πριν, υποχρέωσή μας είναι η ελληνορθόδοξη ενότητα. Όλοι μαζί, για το καλό της πατρίδας και για καλή συναλλαγή με τους γείτονές μας παρά να δημιουργούμε διχασμούς μέσα στην ιδία μας την πατρίδα» πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης