Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις ιχθυοκαλλιέργειες οι οποίες έφτασαν πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με προσφυγές που κατέθεσαν 113 φορείς, καταγγέλλοντας ευθέως τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο ότι έχει άμεσο συμφέρον από τη θεσμοθέτηση της απόφασης για το ειδικό σχέδιο που αφορά τις υδατοκαλλιέργειες.

Στην προσφυγή που υπογράφουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), 24 Δήμοι, η Συνομοσπονδία Αλιέων, οκτώ Ομοσπονδίες Αλιευτικών Συλλόγων, 57 Σύλλογοι προστασίας περιβάλλοντος, επαγγελματικού τουρισμού, οικοπεδούχων κ.λπ., επτά βουλευτές κομμάτων και πολίτες κατηγορούν τον κ. Γερουλάνο ότι έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα αφού η σύζυγός του είναι διευθύνων σύμβουλος ιχθυοτροφείων στην Κεφαλονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην προσφυγή «ένα εκ των μελών του συλλογικού αποφασίζοντος οργάνου, ήτοι της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα, ο εκ των συνυπογραψάντων την προσβαλλόμενη Κοινοτική Υπουργική Απόφαση, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, είχε άμεσο προσωπικό, οικονομικό συμφέρον από την θεσμοθέτηση της προσβαλλόμενης απόφασης, δεδομένου ότι στην οικογένειά του ανήκει η εταιρεία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς», της οποίας διευθύνουσα σύμβουλος, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, είναι η σύζυγός του, Λάρα Γερουλάνου».

Για το λόγο, όπως σημειώνεται «ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού όφειλε να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία μονομελούς ή συλλογικού οργάνου στην επίδικη απόφαση, πολλώ δε μάλλον από την τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και την υπογραφή της επίδικης Κοινοτικής Υπουργικής Απόφασης, η δε σύμπραξή του στην έκδοση της προσβαλλόμενης την καθιστά παράνομη».

Με την προσφυγή ζητείται ν’ ακυρωθεί η από 4.11.2011 απόφαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής του τομέα χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης., τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υλοποιείται με υπουργική απόφαση αλλά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα που κατά παράβαση διατάξεων του Συντάγματος στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φορείς αναφέρονται επίσης στους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων που δημιουργεί η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, τη βλάβη και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, κάνοντας λόγο για « βάναυση εκβιομηχάνιση» των παράκτιων περιοχών, ενώ, όπως επισημαίνουν δεν αναφέρεται εάν οι περιοχές που έχουν επιλεγεί για υδατοκαλλιέργειες βρίσκονται εντός ή εκτός του δικτύου ΝATURA 2000. Ανάμεσα σ’ αυτούς που προσυπογράφουν την προσφυγή είναι και οι βουλευτές : Δ. Καρύδης, Π. Στασινός, Κ. Μαρκόπουλος, Π. Μελάς, Ευαγγελία Αμανατίδου–Πασχαλίδου, Θ. Δρίτσας, Γιάννης Δημαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Χρήστος Χαρίτος και Στέφανος Μπαγεώργος.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης