Τριήμερη επίσκεψη στο Νομό Έβρο, πραγματοποιεί από την Πέμπτη 13 του μηνός, το προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.). Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων με μέλη της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με παραγωγικούς φορείς, με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Δ.Π.Θ. και μητροπολίτες, το προεδρείο επισκέφθηκε το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη.
«Ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ένας από τους αξιολογότερους και ισχυρότερους Δήμους, από πλευράς αναπτυξιακής προοπτικής και δυναμικής…», τόνισε ο κ. Λαμπάκης υποδεχόμενος τους εκπροσώπους κοινοβουλίων τεσσάρων ηπείρων.
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Έβρου, παρουσίασε αναλυτικά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του λιμένα, μέσω του οποίου, όπως είπε, αναπτύσσονται οι συνδυασμένες μεταφορές και το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών στοιχείων της περιοχής. «Όλα τα εμπορεύματα που παράγονται και χρειάζονται διακίνηση από τις αγορές της εγγύς Ανατολής και το Γιβραλτάρ, όλα όταν κινηθούν προς την Ευρώπη θα έρθουν μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.Αυτό είναι δεδομένο…», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ηλεκτροκίνησης και στην πορεία της μετεξέλιξης της πόλης σε διαμετακομιστικό και παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο, στο παρεχόμενο ποιοτικό τουριστικό προϊόν της περιοχής, αλλά και στην αξιοποίηση από πλευράς δήμου, της γεωθερμίας. Χαρακτήρισε τα μέλη της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. κεφάλαιο για την Ελλάδα, καθώς σκοπός της οργάνωσης είναι «η δικτύωση και η συνεργασία των ελληνικής καταγωγής βουλευτών και γερουσιαστών μελών κοινοβουλίων και γερουσιών, σε μη ελληνόφωνες χώρες, με ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την ισχυροποίηση των σχέσεων φιλίας μεταξύ του ελληνικού κοινοβουλίου και του κοινοβουλίου των χωρών σας», είπε αιτιολογώντας τον χαρακτηρισμό ο κ. Λαμπάκης.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καθυστερήσεις που διαπιστώνει στον εν λόγω αναπτυξιακό σχεδιασμό, καθιστώντας σαφή τη διάθεση της δημοτικής αρχής για συνεργασία και αποδεχόμενος τη διάθεση για παροχή βοήθειας μέσω της δυναμικής που έχουν αναπτύξει τα μέλη της ΠΑ.Δ.Ε.Ε., στα κοινοβούλια των χωρών στις οποίες διαβιούν.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑ.Δ.Ε.Ε., βουλευτής Δυτικής Αυστραλίας, Παναγιώτης Κατσαμπάνης, συνεχάρη τον κ. Λαμπάκη για το έργο που έχει κάνει στην πόλη, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, στο πιο στρατηγικό σημείο μεταξύ Ευρώπης-Ασίας και Αφρικής. «Με τη βοήθεια όλων μπορείτε να γίνετε ένας τόπος που ενώνει τις ηπείρους και δημιουργεί εμπόριο μεταξύ των ηπείρων για την ανάπτυξη του τόπου, τη βελτίωση των θέσεων εργασίας και την πρόοδο, όχι μόνο του Έβρου αλλά όλης της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Κατσαμπάνης.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον βουλευτή Έβρου της Ν.Δ. Τάσο Δημοσχάκη και τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ., με πρωτοβουλία και πρόσκληση του οποίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη. «Διαπιστώσαμε τη στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης. Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από Αυστραλούς και από Αμερικάνους και άλλα funds για την περιοχή…Πιστεύω ότι μέρος του LNG θα έρχεται και από την Αυστραλία, γιατί παράγει περισσότερο απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, ακόμη κι απ’ το Κατάρ. Θα ήθελα ωστόσο να δω μια μέρα να παράγεται από την Ελλάδα και την Κύπρο. Εύχομαι να γίνει σύντομα, γιατί δεν θα είναι μόνο ένα αγαθό που θα χρησιμοποιείτε, αλλά θα το παράγετε και θα μπορείτε να κάνετε και εξαγωγές», κατέληξε ο κ. Κατσαμπάνης.
Ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΠΑ.Δ.Ε.Ε., γερουσιαστής των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης, επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον Έβρο «προσπαθούμε να μάθουμε πώς εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε από τη δική μας πλευρά. Ως Ελληνοαμερικανοί, έχουμε συζητήσει πάρα πολύ εδώ με τον Αμερικανό πρέσβη, κ. Πάιατ. Η λέξη Αλεξανδρούπολη έχει ακουστεί πολλές φορές και από τη Ν. Υόρκη. Θέλουμε ως Ελληνοαμερικανοί να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να σας βοηθήσουμε, ως Έλληνες να βοηθήσουμε και τον λαό και τον τόπο εδώ πέρα».

Τέλος ο κ. Δημοσχάκης έκανε λόγο για μία διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη, το νομό και την Περιφέρεια, ενώ επεκτάθηκε και σε θέματα πολιτικά και εθνικά. «Είμαστε χαρούμενοι που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Θα συνεχιστεί και σε όλες τις πόλεις του νομού, φτάνοντας αύριο μέχρι και το Ορμένιο, και πιστεύω ότι το προεδρείο της Ένωσης, όταν θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, θα πάρουν τα μηνύματα που έχουμε στοχεύσει, σε όλους τους τομείς λειτουργίας της περιοχής μας. Τέτοιες συναντήσεις είναι φυσικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών…», είπε ο τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ.

Σημειώνεται πως τα μέλη της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. που επισκέπτονται τον Έβρο είναι ο πρόεδρος Παναγιώτης Κατσαμπάνης, βουλευτής Δυτικής Αυστραλίας, ο Α΄ αντιπρόεδρος Γερουσιαστής ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης, και τα μέλη του Δ.Σ. Γιώργος Μιχαλάκης, βουλευτής Νότιας Αφρικής, Σωτήρης Δελλής, βουλευτής Σουηδίας, Σάντι Πάππας, γερουσιαστής ΗΠΑ και Γεράσιμος Σκλαβούνος, βουλευτής Καναδά.

Η ΠΑ.Δ.Ε.Ε., αριθμεί 300 και πλέον μέλη, είναι μη κομματική πολιτική ένωση, η οποία συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, αύριο το προεδρείο της Ένωσης θα μεταβεί στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικούς φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης