Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να εξετάσει την κατάσταση στην αγορά ακινήτων και να υποβάλει τις προτάσεις της για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των κατοικιών, αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν αναμένεται να επηρεάσει τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ​ από τον ΕΝΦΙΑ

Οι προτάσεις θα κατατεθούν στην περιφέρεια Αθηνών μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2015. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017. Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει μια εξομάλυνση στον χώρο του real estate και οι αντικειμενικές τιμές να προσεγγίσουν τις εμπορικές, οι οποίες πήραν την… κατιούσα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σταθερός ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο οι νέες τιμές που θα τεθούν σε ισχύ μέσα στο 2016 να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της οικονομικής κρίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται σημαντική απόκλιση των αντικειμενικών αξιών σε σχέση με τις τιμές αγοράς ενός ακινήτου, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τη φορολόγηση των ακινήτων​Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνδέονται άμεσα με τον προσδιορισμό των ορίων προστασίας της α’ κατοικίας βάσει του νόμου που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η μείωση των αντικειμενικών τιμών ανοίγει τον δρόμο υπαγωγής περισσότερων ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για τους πλειστηριασμούς.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται σημαντική απόκλιση των αντικειμενικών αξιών σε σχέση με τις τιμές αγοράς ενός ακινήτου, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τη φορολόγηση των σπιτιών. Εκτιμάται πως σε ορισμένες περιπτώσεις η πτώση των τιμών αγγίζει το 65%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να αλλάξει ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και για το 2016, γι’ αυτό και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλιστούν τα συγκεκριμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης